Terugblik activiteiten

Terugblik op “Samen ontdekken!”

Zondag 27 maart stond het thema “toekomstdromen” op het programma, geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jozef de dromer.
Voor het eerst sinds corona konden we binnen aan de slag. CBS ’t Kompas bood ons onderdak, we waren verrast door de grote hal meteen bij de ingang en de mooie aankleding. Het bleek een ideale ruimte te zijn voor onze activiteiten.
Vanaf een uur of elf wisten niet alleen gezinnen maar ook anderen ons te vinden. Het werd een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Nadat we koffie, thee of limonade en wat lekkers hadden en er uitgelegd was wat je allemaal kon doen, ging iedereen druk aan de slag.
Je kon een mobile maken met de zon, maan en sterren uit de dromen van Jozef. Je mocht ook aan de slag om je eigen dromen uit te beelden op papier met verf, kleurige plaatjes en lijm. Daarnaast werden er mooie gesprekken gevoerd over dromen, zowel over die van onszelf als voor de wijk. Een jongere beeldde zijn droom voor de wijk uit door twee groepen mensen te tekenen. De ene groep straalt de liefde en de vreugde van God uit naar anderen die het moeilijker hebben in het leven en op die manier aangeraakt worden door liefde en gezien en gekend worden.
En natuurlijk was er ruimte voor actie buiten op het schoolplein.
Als verteller kroop Arie-Pieter in de huid van Jozef en vertelde over zijn dromen. Hij trok een prachtige mantel aan die gemaakt was van gehaakte vierkantjes en andere versieringen, net zoals Jozef. In de dromen bogen de zon, maan en sterren voor hem, evenals de korenschoven. Toen Arie-Pieter vroeg of we mee wilden spelen met zijn verhaal moesten we ook buigen. Dat leverde weerstand op, net zoals Jozef weerstand opriep bij zijn broers. Niet alleen omdat ze voor hem moesten buigen in zijn dromen maar ook omdat alleen hij zo’n mooie mantel had gekregen van zijn vader.
Later toen er hongersnood uitbrak zou blijken dat die dromen uitkwamen.
Na de lunch met soep en broodjes mocht iedereen een envelop met zonnebloemzaadjes mee naar huis nemen om zelf te zaaien of om weg te geven. De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne en staat symbool voor hoop en kracht. Hiermee willen we onze steun betuigen aan Oekraïne

Save the date: Zondag 15 mei is de volgende “Samen ontdekken!”
Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan van weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal.  Na afloop is er soep met broodjes. Het is weer in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur.

Terugblik op de kerstwandeling.

Op zondag 19 december stond er een kerstwandeling door de wijk Lewenborg op het programma. De start was bij Het Dok, met op de route verschillende stukjes uit het kerstverhaal. Deze werden gespeeld door jongeren van de sportcommunity. Het eindpunt met de stal en de kribbe was in Noorddijk naast de kerk bij Kerkenheem.

Iets voor twee uur kwam het eerste groepje al aangelopen. Met een routekaart in de hand gingen ze op pad. Onderweg moest je op zoek naar letters waar je een zin mee kon maken. Nadat je de bebouwing achter je had gelaten  kwamen er twee herders op je pad. Zij vertelden heel enthousiast over de boodschap die ze hadden gekregen en gaven aanwijzingen hoe je het kindje in de kribbe zou kunnen vinden. Ze spraken iedereen aan, ook toevallige voorbijgangers. Sommigen waren zo nieuwsgierig geworden naar deze wandeling dat ze besloten om de aanwijzingen te  volgen om via het verhaal van de wijzen bij Kerkenheem uit te komen waar de kribbe met het kindje Jezus en Jozef en Maria onderdak hadden gevonden. Ook de wijzen hadden de regels van de persconferentie in acht genomen. Zij waren nu maar met zijn tweeën en hadden de derde wijze alvast vooruit gestuurd.

Buiten bij Kerkenheem was wat te drinken met iets lekkers erbij. Vooral de warme chocolademelk vond gretig aftrek. Voor de kinderen was er een kleurplaat of kerstknutsel om mee naar huis te nemen. Ook kon je een kerstwens schrijven en in de boom hangen naast de stal van Jozef en Maria. Sommigen namen een kijkje in de naastgelegen Stefanuskerk en waren positief verrast door de intieme sfeer, de mooie muziek en de aangename temperatuur.

Lewenborg-tv was ook op de hoogte van deze wandeling en heeft wat opnames gemaakt. Zij zenden uit via YouTube, deze uitzending zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=qDHt2KCX8l4 met vanaf 2:20 min – 3:30 min de kerstwandeling.

We hebben veel enthousiaste mensen en kinderen gezien en gesproken en zijn blij dat we deze wandeling ondanks de beperkingen toch door konden laten gaan.
Op 30 januari hopen we dat jullie ons, van  “Samen ontdekken!”,  weer weten te vinden. Hoe dat precies zal gaan hangt af van de dan geldende maatregelen. Op onze website vind je tegen die tijd de laatste updates daarover https://overstag-lewenborg.nl/