Terugblik activiteiten

Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 11 september 2022

Op zondag 11 september was weer de eerste keer Samen ontdekken! na de zomervakantie. Het was mooi om te zien hoe we bekende gezichten van voor de zomer zagen en bekende gezichten vanuit de zomervakantie. We gingen aan de slag rondom het verhaal van een man die 38 jaar ziek was en dan opeens genezen wordt. We maakten kaartjes voor zieke mensen in de wijk om te laten weten dat we hen niet vergeten. Anderen maakten mooie bloemen of gingen aan de slag met schilderen. Ook werd er aan een tafel doorgepraat over gezondheid. Buiten gingen mensen actief aan de slag om te ervaren hoe het is om met een handicap te leven.

Aandachtig publiek
Druk aan de slag
Lekker naar buiten en goede gesprekken

Tijdens het verhaal ontdekten we dat je door je ziekte heel eenzaam kunt zijn en dat het mooi is als je anderen mag laten weten dat je om ze denkt en naast ze staat, zoals Jezus dat deed bij deze zieke man. We zagen ook hoe je leven opeens een grote wending krijgt als je beter wordt en je veel meer mogelijkheden krijgt. Iets dat voor jezelf en anderen om je heen flink wennen kan zijn.

Het resultaat van alle inspanningen
Het verhaal door Arie-Pieter

Na het verhaal was het tijd om samen te gaan eten. Toen bekend werd dat er een tosti-ijzer aanwezig was, werden er direct tosti’s gemaakt. Ook de soep die meegenomen was vond gretig aftrek. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.

De volgende SAMEN ontdekken! is 9 oktober en wordt anders dan anders. Samen met de mensen van Damsterboord, die Overstag ondersteunen, gaan we aan de slag rondom het thema delen. Dan ben je welkom vanaf 9:45 uur in Kerkenheem aan de Noorddijkerweg. De eerstvolgende gewone SAMEN ontdekken! is dan weer zondag 27 november

Verslag van de zomerweek in de laatste week van de zomervakantie.

In de laatste week van de Onvergetelijke zomer in Lewenborg stond de zomerweek van Overstag op het programma. Het overkoepelende thema was “superhelden”. Elke ochtend was er kidsclub voor jongeren tot 10 jaar en ’s middags en ’s avonds was er sport en spel voor de verschillende leeftijden. Dit was allemaal te beleven op het schoolplein en het voetbalveldje van de Swoaistee. De grote tent van de Oude Bieb deed ook nu weer goede dienst, deze keer was het vooral fijn dat je daar een plekje in de schaduw had. En we genoten natuurlijk van de overheerlijke kopjes koffie, cappuccino, thee en limonade die er geschonken werden. Daar kwamen vooral ouders op af waardoor we veel mensen gesproken hebben.

Kidsclub
Elke ochtend werd gestart met een dansje. Daarna was iedereen wel klaar voor het echte werk. De eerste dag stond het verhaal van David en Jonathan centraal. Daar hoorden we dat je een pijl en boog niet alleen kunt gebruiken als wapen, maar dat je daar ook een vriend mee kan redden door hem te waarschuwen. Na de limonade ging iedereen geconcentreerd aan de slag om vriendschapsbandjes te maken. Dat viel nog niet mee, maar na wat gepuzzel en met veel geduld waren er allerlei prachtige bandjes te zien. Sommigen maakten ze voor elkaar of voor papa en mama, broertjes en zusjes. Ook kon je een pijlenkoker maken.
De hele week was er een gevarieerd programma met elke dag een andere superheld waardoor er steeds dag iets anders te beleven viel.

Vriendschapsbandjes maken of een pijlenkoker bij het verhaal van David en Jonathan
Leeuwenhapper maken of een leeuwenmasker bij het verhaal van Daniël in de leeuwenkuil
Verhaal van Jozef met zijn mooie mantel

Sportcommunity
’s Middags en ‘s avonds was er sport en spel o.l.v. jongeren van de Sportcommunity van Overstag, aangevuld met jongeren van NextMove uit andere plekken. Het overkoepelende thema was ook hier “superhelden”. Elke ochtend kwam deze groep bij elkaar in Kerkenheem. Daar werd het Bijbelverhaal en het thema van die dag verder uitgediept en met ze besproken en voorbereid. Ook waren er workshops. ‘s Middags werden ze door de jeugd, die soms al ruim een half uur van tevoren aanwezig was, met ongeduld opgewacht. Met veel inzet en oog voor iedereen begeleidden ze de spellen en het sporten. Verschillende ouders waren verrast door het enthousiasme en de positieve benadering van deze jonge begeleiders. Ook viel het hun op dat er tijdens de activiteiten nauwelijks jongeren rondliepen met oog voor hun smartphone. Niet bij de leiding en niet bij de deelnemers. De week werd afgesloten met een zeskamp voor iedereen, ook was er een poffertjeskraam die over drukte niet te klagen had.

Poffertjeskraam
Laatste dag de zeskamp

Programma voor de komende tijd:
De Sportcommunity
is weer elke woensdagavond vanaf 19:00 uur actief op het veld bij de Swoaistee. Jongeren vanaf 12 jaar zijn hier welkom.

SAMEN ontdekken! staat op zondag 11 september van 11:00-13:00 uur weer op het programma. Dan zijn we zoals vanouds te vinden in Het Kompas. Vanaf 11 uur is de inloop.
Ben je benieuwd naar wat we doen, wip dan gewoon even langs en kijk wat je ervan vindt. En neem ook je (groot)ouders, buurman of buurvrouw, broertje of zusje mee, want iedereen is welkom en voor elke leeftijd valt er wat te beleven! O ja… en we sluiten af met een gratis gezamenlijke lunch.

Zondag 26 juni feestelijke afsluiting van dit seizoen “SAMEN ontdekken!” van Overstag

Zondag 26 juni hebben we dit seizoen SAMEN ontdekken! feestelijk afgesloten met een ontdekkingstocht naar het verloren schaap. Eén schaap dat gevonden werd gaf meer blijdschap dan negenennegentig schap die altijd in de buurt zijn gebleven, hoe kan dat? Isaäc legde uit wat er deze keer allemaal te doen was. Je kon  slingers maken voor het feest en met wol een schaapje maken. Een uitdaging bleek de zoektocht naar het schaap in de vorm van een escaperoom. Allerlei puzzels moesten worden opgelost om het schaap te vinden. In die hoek was het al gauw een drukte van belang. Door jong en oud werd hard gepuzzeld, uiteindelijk was er nog wel een extra hint nodig om alles op te lossen.

Uitleg door Isaäc
Op zoek naar het verloren schaap
Schaapje maken van een pompon

Daarna kwam Arie-Pieter als herder de zaal binnen en vertelde hij hoe blij hij was dat hij na lang zoeken zijn schaap David had teruggevonden. Hij vertelde ook dat God altijd op zoek is naar ons. Dat wij de lievelingsschaapjes van God zijn. Wie je ook bent en wat je ook gedaan hebt dat maakt voor God niet uit. Hij zoekt ons en houdt van ons.
Daarna was het tijd voor de lunch, die deze keer extra feestelijk was. We konden cupcake versieren met slagroom en allerlei lekkers erop. Ook was er soep, hartige taart, poffertjes en stokbrood met allerlei smeersels en kaas. Omdat het zulk mooi weer was, hebben we met zijn allen heerlijk buiten gegeten aan een lange tafel. Ook deze keer hebben we mooie ontmoetingen gehad en zijn er goede gesprekken gevoerd, zowel tijdens de activiteiten als tijdens de lunch.
Puzzelen bij de escaperoom
Samen eten
Cupcake versieren
Planning in en na de zomer
In de zomermaanden ligt SAMEN ontdekken! even stil, maar daarna zijn we er weer.
Tijdens de zomer is er wel de zomerweek van Overstag van 22 t/m 26 augustus. Daar ben je van harte welkom. Elke ochtend is er dan kidsclub (4-10 jaar) en ’s middags (6-12 jaar) en ’s avonds (12+) sport en spel. Voor de zomerweek zijn nog kokers nodig en logeeradressen voor de leiding van de activiteiten. Wil je op één of andere manier meehelpen mail dan even naar
 info@overstag-lewenborg.nl Je kunt het ook aan Isaäc Wolters doorgeven. Kijk dan even op de website bij contact: https://overstag-lewenborg.nl/contact/
De eerstvolgende SAMEN ontdekken! is op 11 september.
Iedereen een goede zomer gewenst

Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 15 mei. Thema: Vertrouwen en je laten leiden. Zondag 15 mei hebben we weer een hele mooie ontdekkingstocht gemaakt met elkaar. Deze keer stond het verhaal van Jona centraal. Jona wilde liever zijn eigen weg volgen, hij liep eerst weg voor zijn taak, maar dat liep niet goed af. Uiteindelijk voerde hij toch zijn opdracht uit, maar wel onder protest.

Tijdens het klaarzetten kwamen de eerste nieuwsgierigen al aangelopen. Rond elf uur konden we naast veel bekenden ook een heel aantal nieuwe gezichten verwelkomen. Het was prachtig weer en na de koffie, thee en limonade ging iedereen aan de slag. Er was van alles te doen zoals een windvanger maken of een walvis. Ook was er een praattafel waar ervaringen en gedachtes gedeeld werden over vergevingsgezindheid en straffen, en in hoeverre je je eigen weg volgt of je laat leiden.

Buiten kon je je energie kwijt met ‘Jonassen’, met een bal.  Er was ook allerlei materiaal om een echte boot te maken. Al gauw werd er door jong en oud volop gezaagd en getimmerd. Ongelofelijk hoe in een korte tijd uit de stapel hout de boot al snel vorm kreeg. Er was natuurlijk nog een zeil nodig, met verf werden er prachtige versieringen op gemaakt, en zelfs het logo van Overstag!

Voor het verhaal werd de boot naar binnen gedragen. Er bleken best veel kinderen in te passen. Toen Arie-Pieter in de rol van Jona aan kwam lopen en vroeg of er nog plaats voor hem was werd het passen en meten. Maar de storm stak op en de golven overspoelden de boot. Jona bleek de boosdoener en hij werd zonder pardon overboord gekieperd. Het verhaal eindigde ermee dat hij uiteindelijk toch de boodschap aan de mensen van Ninevé bracht, maar er wel moeite mee had dat ze zo hun straf ontliepen.
Na zoveel activiteit was iedereen wel toe aan de lunch. De tomaten- en groentesoep waren overheerlijk en ook de broodjes vonden gretig aftrek.
We kunnen weer terugkijken op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.

De volgende keer staat alweer gepland.
Save the date: Zondag 26 juni is de volgende “Samen ontdekken!” 
Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal. Ook dan sluiten we weer af met een lunch. Het is zoals altijd in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur. 

Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 27 maart
Thema: Toekomstdromen

Zondag 27 maart stond het thema “toekomstdromen” op het programma, geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jozef de dromer.
Voor het eerst sinds corona konden we binnen aan de slag. CBS ’t Kompas bood ons onderdak, we waren verrast door de grote hal meteen bij de ingang en de mooie aankleding. Het bleek een ideale ruimte te zijn voor onze activiteiten.
Vanaf een uur of elf wisten niet alleen gezinnen maar ook anderen ons te vinden. Het werd een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Nadat we koffie, thee of limonade en wat lekkers hadden en er uitgelegd was wat je allemaal kon doen, ging iedereen druk aan de slag.
Je kon een mobile maken met de zon, maan en sterren uit de dromen van Jozef. Je mocht ook aan de slag om je eigen dromen uit te beelden op papier met verf, kleurige plaatjes en lijm. Daarnaast werden er mooie gesprekken gevoerd over dromen, zowel over die van onszelf als voor de wijk. Een jongere beeldde zijn droom voor de wijk uit door twee groepen mensen te tekenen. De ene groep straalt de liefde en de vreugde van God uit naar anderen die het moeilijker hebben in het leven en op die manier aangeraakt worden door liefde en gezien en gekend worden.


En natuurlijk was er ruimte voor actie buiten op het schoolplein. Als verteller kroop Arie-Pieter in de huid van Jozef en vertelde over zijn dromen. Hij trok een prachtige mantel aan die gemaakt was van gehaakte vierkantjes en andere versieringen, net zoals Jozef. In de dromen bogen de zon, maan en sterren voor hem, evenals de korenschoven. Toen Arie-Pieter vroeg of we mee wilden spelen met zijn verhaal moesten we ook buigen. Dat leverde weerstand op, net zoals Jozef weerstand opriep bij zijn broers. Niet alleen omdat ze voor hem moesten buigen in zijn dromen maar ook omdat alleen hij zo’n mooie mantel had gekregen van zijn vader.
Later toen er hongersnood uitbrak zou blijken dat die dromen uitkwamen.

Na de lunch met soep en broodjes mocht iedereen een envelop met zonnebloemzaadjes mee naar huis nemen om zelf te zaaien of om weg te geven. De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne en staat symbool voor hoop en kracht. Hiermee willen we onze steun betuigen aan Oekraïne

Save the date: Zondag 15 mei is de volgende “Samen ontdekken!”
Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan van weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal.  Na afloop is er soep met broodjes. Het is weer in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur.

Terugblik op de kerstwandeling.

Op zondag 19 december stond er een kerstwandeling door de wijk Lewenborg op het programma. De start was bij Het Dok, met op de route verschillende stukjes uit het kerstverhaal. Deze werden gespeeld door jongeren van de sportcommunity. Het eindpunt met de stal en de kribbe was in Noorddijk naast de kerk bij Kerkenheem.

Iets voor twee uur kwam het eerste groepje al aangelopen. Met een routekaart in de hand gingen ze op pad. Onderweg moest je op zoek naar letters waar je een zin mee kon maken. Nadat je de bebouwing achter je had gelaten  kwamen er twee herders op je pad. Zij vertelden heel enthousiast over de boodschap die ze hadden gekregen en gaven aanwijzingen hoe je het kindje in de kribbe zou kunnen vinden. Ze spraken iedereen aan, ook toevallige voorbijgangers. Sommigen waren zo nieuwsgierig geworden naar deze wandeling dat ze besloten om de aanwijzingen te  volgen om via het verhaal van de wijzen bij Kerkenheem uit te komen waar de kribbe met het kindje Jezus en Jozef en Maria onderdak hadden gevonden. Ook de wijzen hadden de regels van de persconferentie in acht genomen. Zij waren nu maar met zijn tweeën en hadden de derde wijze alvast vooruit gestuurd.

Buiten bij Kerkenheem was wat te drinken met iets lekkers erbij. Vooral de warme chocolademelk vond gretig aftrek. Voor de kinderen was er een kleurplaat of kerstknutsel om mee naar huis te nemen. Ook kon je een kerstwens schrijven en in de boom hangen naast de stal van Jozef en Maria. Sommigen namen een kijkje in de naastgelegen Stefanuskerk en waren positief verrast door de intieme sfeer, de mooie muziek en de aangename temperatuur.

Lewenborg-tv was ook op de hoogte van deze wandeling en heeft wat opnames gemaakt. Zij zenden uit via YouTube, deze uitzending zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=qDHt2KCX8l4 met vanaf 2:20 min – 3:30 min de kerstwandeling.

We hebben veel enthousiaste mensen en kinderen gezien en gesproken en zijn blij dat we deze wandeling ondanks de beperkingen toch door konden laten gaan.
Op 30 januari hopen we dat jullie ons, van  “Samen ontdekken!”,  weer weten te vinden. Hoe dat precies zal gaan hangt af van de dan geldende maatregelen. Op onze website vind je tegen die tijd de laatste updates daarover https://overstag-lewenborg.nl/