Terugblik activiteiten

Terugblik op Samen ontdekken van zondag 3 september Deze eerste Samen ontdekken van het nieuwe seizoen was niet zoals gewoonlijk in ’t Kompas, maar buiten op het plein bij de Swoaistee. Dat was in aansluiting op de zomerweek van Overstag die in de laatste week van de zomervakantie ook bij de Swoaistee was georganiseerd. We troffen het met het weer. Nadat we alles hadden neergezet bleken de mensen ons goed te kunnen vinden. We konden veel oude bekenden verwelkomen en een paar nieuwe mensen. Na de koffie, thee of limonade en het nodige bijpraten zijn we aan de slag gegaan.

iedereen volop aan de slag met knapzak en proefje

wel spannend om zo omhoog gehesen te worden door sterke mannen

spel met knipogen

het verhaal door Arie-Pieter

Het thema was deze keer een ontmoeting met impact waarbij het verhaal van Saulus centraal stond. Door een bijzondere ontmoeting veranderde hij zijn hele leven, hij werd van een vervolger van de volgelingen van Jezus een volgeling, maar werd hierdoor ook met argwaan bekeken. Er was weer van alles te beleven, zoals spelletjes op het veld met tikkertje (Saulus)met verlos (Jezus), er werden kleurrijke knapzakken gemaakt voor onderweg vanwege de vele reizen die Saulus zou maken. Je kon je ook omhoog laten hijsen door 2 sterke mannen, net zoals Saulus geholpen werd om te vluchten over de muur, de stad uit. En dan was er nog het proefje waarbij door het uitschenken van onzichtbaar gas uit een jampot de kaars uitging. Soms gebeuren er ook dingen die je niet ziet. Hierna was het tijd voor het verhaal en daarna genoten we van de lunch. Deze keer met als extra een heerlijke salade van Baukje.

Terugblik op Samen ontdekken van zondag 2 juli met als thema: “bestemming bereikt”
Met de vakantie voor de deur, was het thema van Samen ontdekken op 2 juli “bestemming bereikt”. Centraal stond het verhaal van de ontmoeting van Filippus met een Ethiopiër die op reis was. Na de koffie met heerlijke koekjes van Lente en de uitleg van alle activiteiten door Arie-Pieter konden we aan de slag. Bij vakantie hoort natuurlijk het versturen van een vakantiekaartje, al gauw was het aan die tafel een drukte van belang. Anderen gingen enthousiast aan de slag met het uitbeelden van woorden die met het thema te maken hadden. Dat gaf veel vrolijkheid waarbij nieuwe acteertalenten werden ontdekt. Ook was er een hoek met duplo waar een zogenaamd stop-motion filmpje gemaakt werd waarin het verhaal werd uitgebeeld. Onder leiding van Nine is er met veel geduld een prachtig filmpje gemaakt dat je hieronder kunt bekijken. En dan was er nog het grotere werk, waarbij een rijtuig in elkaar is gezet waar je echt in kon zitten en zelfs met een paard ervoor. Wonderbaarlijk genoeg kwam er geen spijker aan te pas.

muziek maken bij het lied

vakantiekaarten maken

stop-motion filmpje maken door Nine

bij het rijtuig nog even de puntjes op de i

Na het lied “op reis, op reis, met dat ene doel in zicht” kwam Filippus bij ons langs. Hij vertelde dat hij een boodschap had gekregen om van zijn route af te wijken en dat hij een achteraf weggetje moest nemen. Hij vroeg ons om mee op pad te gaan. Al snel zagen we iemand in een rijtuig. Hij was geconcentreerd aan het lezen in een boekrol maar begreep niet wat hij las. Filippus vertelde hem dat het over Jezus ging en wat Hij allemaal gedaan had in de tijd dat Hij op aarde was. Dat verhaal maakte zoveel indruk dat de man zich ook wilde laten dopen. Hij merkte dat hij zo zijn bestemming had gevonden.

de doop van de Ethiopiër

het stop-motion filmpje van Nine

Voor ons was het inmiddels tijd voor een extra feestelijke lunch met zgn. sambusa’s van Marjolijn (deegflapje met vulling uit het Midden-Oosten), allerlei broodjes, salade van Eline, en natuurlijk een overheerlijke soep van Jelle. Dit was alweer de laatste keer van dit seizoen.

Terugblik op Samen ontdekken van zondag 4 juni met als thema “wat kan ik voor je doen?”

Wat kan ik voor je doen? was het thema van Samen ontdekken op 4 juni. Fanatiek werden er klusjes bedacht die je voor anderen kan doen. Deze klusjes werden opgeschreven en in zelfgemaakte klussenpotjes gedaan. We gaan ze in de komende tijd in de wijk uitvoeren. Anderen gingen aan de slag met een liefdesbril waardoor je de wereld om je heen anders ziet. Met het mooie weer konden we ook buiten aan de slag. Er waren spellen te doen waarbij je elkaar moest helpen om het tot een goed einde te brengen. Het voeren van vla terwijl je geblinddoekt bent, ging tegen alle verwachtingen in, zonder er een knoeiboel van te maken. Dit kwam vooral door de goede aanwijzingen die gegeven werden.

Liefdesbrillen en vriendschapsarmbandjes maken

De klussenpot

Aandacht bij het verhaal

Hierna nam Arie-Pieter ons mee in het verhaal van Dorkas (Tabitha) uit het Bijbelboek Handelingen. Allereerst vertelden we elkaar het goede nieuws door over Jezus’ opstanding dat ook Dorkas had gehoord. Vanuit de liefde voor Jezus hielp zij arme mensen en weduwen. Als Dorkas sterft roepen de mensen Petrus erbij, die “toevallig” in de buurt is, om voor haar te bidden. Samen met Petrus gaan we ook op de knieën. Als de ogen opengaan staat Dorkas op en kan ze verder met haar mooie werk voor de mensen waar zij van houdt en die van haar houden. Dan is het tijd voor de heerlijke lunch met soep en broodjes. Vanwege het prachtige weer konden we buiten aan een mooi aangeklede tafel met elkaar genieten van het eten en de onderlinge gesprekken.

Buiten genieten van de lunch

Terugblik op Samen ontdekken! van zondag 7 mei met als thema “bron van hoop”

Zondag 7 mei was er weer een Samen ontdekken. Dit was in aansluiting op de meiweek van van Overstag met elke middag knutselen aan de hand van het centrale thema van die dag. En elke middag en avond organiseerde de sportcommunity van Overstag  sport en spel op het veld bij de Swoaistee voor jongeren van alle leeftijden.
Op zondag waren we met Samen ontdekken weer als vanouds vanaf 11 uur in Het Kompas. Het thema was “bron van hoop”. Deze keer zijn we aan de slag gegaan met het verhaal waarin Abraham zijn slavin Hagar en haar zoon wegstuurt omdat zijn vrouw Sara zijn vrouw de plagerijen niet meer aankon. Er was weer van alles te doen. Aan de praattafel werden intensieve gesprekken gevoerd vanuit verschillende perspectieven. Begrijp je Sara die vraagt om Hagar en Ismaël weg te sturen en hoe was het voor Abraham om daar gehoor aan te geven. En voel je je ook wel eens ongewenst? Er bleken meer kanten aan het verhaal te zitten dan je in eerste instantie zou denken. Je kon ook creatief aan de slag met gekleurd zand, er werden prachtige schilderijen gemaakt. Buiten was een parcours voor een estafette waar je in groepjes tegen elkaar uitkwam. Zo moest je met sponzen water overbrengen en de uitgang van een doolhof zien te vinden. Ook kon je een pijl en boog maken. Het moeilijkste was wel om de pijl een stukje weg te schieten.

Sponzenrace

Doolhof

Pijl en boogschieten

Daarna nam Arie-Pieter ons mee in het verhaal en maakten we zelf de emoties mee in het verhaal. We keken blij toen Sara eindelijk zwanger was en bezorgd en verdrietig toen Hagar met haar zoon werd weggestuurd. Gelukkig mochten Hagar en Ismaël ervaren dat God voor hen zorgde in de woestijn. Toen was het alweer tijd voor de lunch. De broodjes met allerlei lekkers smaakten weer heerlijk. Na afloop hielp iedereen mee met opruimen, zodat alles weer snel aan kant was.

Praattafel

Zandschilderij maken

Kunstwerken

De volgende Samen ontdekken! is op zondag 4 juni. Weer vanaf 11:00 uur en in ’t Kompas.
Het thema is op dit moment nog niet bekend maar het wordt weer iets voor jong en oud. Zoals altijd sluiten we af met een gezamenlijke lunch.

Terugblik op Samen ontdekken! van 2 april met als thema “een nieuw begin”

Zondag 2 april was het Palmpasen. Met Samen ontdekken! zijn we aan de slag gegaan rondom het thema “een nieuw begin”. Nadat iedereen wat te drinken had en wat lekkers , had Marjolijn een aantal stellingen voor ons. ‘Geef je iemand altijd een nieuwe kans? en ‘Blijf je lang boos?’. En ‘Klik je wel eens?’ en wat voor gevoel heb je daar dan over.
Soms bleek dat we wel goede bedoelingen hadden, maar dat er dan toch wel iets van verontwaardiging bleef zitten. En bij klikken maakten we onderscheid tussen iets “verklikken” wat geen nut heeft – dat vonden we niet goed – maar iets doorgeven in een gevaarlijke situatie vonden we dan weer verstandig.

Stellingen

Een kruis maken

Lijmen met goudlijm

Bloembommen maken

Vervolgens waren er allerlei activiteiten waar we uit konden kiezen. Buiten was al snel een hele groep bezig om met klei en bloemenzaadjes bloembommen te maken. Die kunnen binnenkort gedropt worden op plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken.
Ook kon je met vliegerpapier een kruis maken. Als je dat voor het raam hangt schijnt het licht er mooi doorheen, een beetje zoals bij een glas-in-loodraam.
En dan was er nog kapot serviesgoed dat met goudlijm een tweede leven kreeg. Hierdoor werd het nog waardevoller dan toen het heel was. Het viel nog niet mee om dat goed te doen, want de lijm droogde heel snel.
Op het schoolplein waren 45 eitjes verstopt, de kinderen hadden de meeste al snel gevonden. We hebben ze eerlijk verdeeld om ze vervolgens meteen op te eten.
Deze keer werden we met de beelden van de zandtovenaar meegenomen in het verhaal van Palmpasen tot aan de opstanding van Jezus. Maar voordat het zover was klonk eerst het lied “weet je dat de lente komt”. Het klonk extra mooi door de enthousiaste begeleiding van de kinderen met allerlei muziekinstrumentjes.
We begonnen wat laten dan normaal aan de soep en broodjes. Bij het opruimen maakten vele handen licht werk. Hierdoor was alles toch weer op tijd aan de kant.

Terugblik op Samen ontdekken! van 5 maart met als vraag hoe gastvrij zijn wij?

Op zondag 5 maart zijn we aan de hand van het verhaal van Abraham, die onverwachte gasten kreeg, aan de slag gegaan met het thema gastvrijheid. Als verrassing had Ingrid een chocoladecake gebakken. Marjolijn heette iedereen welkom en legde uit wat de bedoeling was. We deden eerst een namenrondje zodat we elkaar bij de naam konden aanspreken in het vervolg.  
Om helemaal in het thema te komen had Nienke een aantal stellingen die gingen over hoe gastvrij we in de praktijk zijn. Je kon in het “wel” of “niet” vak gaan staan. Wat doe je met een vreemde die bij jou naar de wc wil, of mag een nieuw kind meespelen als je het leuk hebt met je vaste vriendenclubje. En maakt het uit of je een echte vreemde bent, of dat je iemand al eens eerder ontmoet hebt. Hier moest je wel echt even over nadenken wat  mooie gesprekken opleverde.

Wat vinden we van de stellingen, zijn we voor of tegen?
Vormpjes uitsnijden uit de zojuist gebakken pannenkoeken
Bezoek bij detent
Hard aan het werk om een mooie welkomstmat te maken

Daarna ging iedereen aan de slag in de verschillende hoeken. Er werd een prachtige tent gebouwd waar Abraham zijn bezoek in de schaduw wat te eten kon aanbieden. Ook kon je welkomstmatten versieren en in de keuken werden er pannenkoeken gebakken waar leuke figuurtjes uit gestoken konden worden. De randjes die zo overbleven werden meteen opgesmuld.
Veel te snel was het alweer tijd voor het verhaal. Arie-Pieter kroop in de huid van Abraham en nodigde de mannen die hij in de verte zag uit, om in de schaduw van zijn tent te komen zitten. De gasten hadden ook een boodschap voor Abraham en zijn vrouw Sara. Hoe ongeloofwaardig het ook klonk, zij voorspelden dat Sara zwanger zou worden. Zij waren al oud en konden het maar moeilijk geloven.
We sloten weer af met soep en broodjes. Aan tafel werd er nog flink nagepraat.


Terugblik op Samen ontdekken! van 5 februari

Op zondag 5 februari stond het scheppingsverhaal centraal. We hebben ons met elkaar verwonderd over hoe prachtig de schepping gemaakt is.
Lex nam ons mee in het verhaal. Hij vroeg ons om onze ogen te sluiten, alles werd donker, zo was het vóór de schepping. Toen we onze ogen openden was het licht en zagen we de blauwe lucht en de zon. Hij vertelde wat God gemaakt had, elke dag kwam er iets bij, als laatste de mens. En God zag dat de schepping goed was.
We hebben het gehad over hoe goed de wereld gemaakt is en wat wij ermee gedaan hebben/doen. En ook of dat anders zou kunnen. En het bleef niet alleen bij praten.

Welk dier ben ik
Hoe zie jij jezelf?
Hier wordt hard gewerkt


We zijn er ook hard mee aan de slag gegaan. Je kon de maan en sterren figuurzagen en daarna beschilderen met glow in the dark verf. Dat was nog flink hard werken. Je kon ook laten zien hoe je naar jezelf kijkt door je te laten omtrekken op behangpapier en dat in te kleuren. Daarnaast hebben we het onzichtbare zichtbaar gemaakt door met witte wasco een tekening te maken en dat tevoorschijn laten komen door het in te kleuren met waterverf. Het spelletje waarbij je moest raden welk dier je was gaf veel hilariteit en zorgde voor veel gelach dat de ruimte vulde.
Ook nu sloten we weer af met een heerlijke linzensoep, bolletjes en tosti’s.

Terugblik op Fresh Fire Fresh Wind

Op zaterdag 11 februari werd er voor alle betrokken vrijwilligers van sportcommunities in Groningen een team event georganiseerd. Een kans om anderen te ontmoeten, te inspireren, samen te eten en te sporten. Er was ruimte voor worship en prayer, goede gesprekken, goed eten van Omni en sporten in Binn’pret. Van de dag is een mooie aftermovie gemaakt om een indruk te geven.

Terugblik op kerst- en nieuwjaarsviering van Samen ontdekken!

Op zondag 18 december stond het kraambezoek bij Jozef en Maria op de agenda. Er zijn veel mensen op pad gegaan, Jozef en Maria kunnen dan ook terugkijken op een drukke middag. Onderweg kwamen de mensen langs een herder. Zij vertelde dat zij het kindje Jezus had gezien en dat het in een stal geboren was. De herbergier had namelijk geen plaats meer in de herberg voor Jozef en zijn hoogzwangere vrouw Maria. Bij de herder was een vuurtje waar de mensen zich konden opwarmen en smullen van een warme marshmallow. Daarna vervolgden ze hun weg en kwamen een wijze tegen, hij vertelde hun van de ster en het kindje en wees ze verder de weg. En inderdaad toen ze de ster in het oog hielden kwamen ze aan bij Jozef en Maria en het kindje Jezus. Ze waren net zo verbaasd en blij over deze geboorte als de herder en de wijze.

Bij de herder konden de mensen zich opwarmen en genieten van een heerlijke marshmallow
Bij de wijze aangekomen vertelde hij hun het verhaal van de ster en wees hun verder de weg
En uiteindelijk kwamen zij aan bij Jozef en Maria met hun kindje in een stal

Daarna gingen ze terug naar de herberg om met elkaar verder te praten over wat ze gezien hadden met een kop warme chocolademelk en soep. Gelukkig had de herbergier dat nog wel.

Op Nieuwjaarsdag was er ook een Samen ontdekken! Onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade was er ruim de tijd om elkaar te spreken en heil en zegen toe te wensen. Deze keer waren er plakjes cake die je kon versieren met slagroom en allerlei soorten gekleurde hagelslag. Dat was smullen. We hebben mooie gesprekken gevoerd over onze wensen en ideeën voor Samen ontdekken dit jaar. Daar gaan we mee aan de slag. Er was ondertussen ook een groepje druk bezig om wenskaarten te maken.  En natuurlijk was er een Bijbelverhaal, het ging over de wens van Simeon om in zijn leven Jezus te ontmoeten. We sloten af met een heerlijke linzensoep en tosti’s.

Terugblik op Samen ontdekken! van 27 november met het thema “Thuiskomen”

Zondag 27 nov was er een SAMEN ontdekken! met als thema thuiskomen en je welkom voelen. Hoe gastvrij ontvang je iemand die berooid bij je aanklopt voor hulp. Maakt het verschil of je diegene kent? En wat als het echt zijn eigen schuld is zoals bij het verhaal van de verloren zoon.

Op de uitleg hoeven ze niet te wachten

Welk muziekinstrumentje is het leukst?
Welkomstmokken versieren

Het Lied “Je mag er zijn” werd begeleid door een waar orkest. Iedereen deed enthousiast mee met het gekozen muziekinstrumentje. Er was weer van alles te beleven. Je kon met kastanjes een spinnenweb maken als huis voor de spin. De glimmende kastanjes waren zo verleidelijk dat sommigen alvast begonnen waren. De welkomstmokken werden prachtig versierd. Er was een woordpuzzel en een wedstrijdje wie het snelst feestkleren aan kon trekken voor het welkomstfeest. Ook was een klein groepje in gesprek over wat opviel bij het schilderij van Rembrandt over de verloren zoon. Daarna was het tijd voor het verhaal en sloten we af met een lunch met twee soorten heerlijke soep en broodjes. Vooral de tostihoek draaide op volle toeren.

Terugblik op de gezamenlijke ontdekkingstocht van Damsterboord en Overstag

Op zondag 9 okt hebben Overstag en Damsterboord een kijkje in elkaars keuken gekregen. Deze keer was SAMEN ontdekken! in Kerkenheem en de Stefanuskerk, de thuisbasis van Damsterboord. Gelukkig was de weg naar Kerkenheem goed aangegeven en zo goed te vinden. Ook een uurtje eerder beginnen leverden geen problemen op. Damsterboorders waren benieuwd naar deze manier van vieren en ontmoeten en druppelden binnen. Al gauw was het een drukte van belang met een mooie mix van alle leeftijden.

Welkom door dominee Jan
door de jongsten mochten 7 kaarsen aangestoken worden

Na het welkom door dominee Jan verspreidde iedereen zich over de verschillende activiteiten die bedacht waren rondom het thema delen. Je kon een mandje maken om dingen in te verzamelen en te delen of aan de slag met een moodboard. Het resultaat daarvan hangt in de hal van Kerkenheem. Natuurlijk kon je stoepkrijten en er was een groep die zich boog over de tekst van het lied “wat vraag de Heer nog meer van ons”. Daarnaast was er een estafette waar al gauw bleek dat als je je vaardigheden deelde en handig inzette je verder komt dan wanneer ieder voor zich aan de slag gaat. Zowel jong als oud deed overal enthousiast aan mee, maar zeker bij de estafette deden de ouderen niet onder voor de jongeren. En niet te vergeten was er een groep die verantwoordelijk was voor het maken van de groentesoep. Er werd hard gewerkt om alle groente op tijd fijngesneden te hebben.

Er wordt hard gewerkt om de groente op tijd gesneden te hebben
Het moodboard begint er al mooi uit te zien
Mandjes om iets in te verzamelen om uit te kunnen delen.

Voor de viering gingen we het bruggetje over naar de kerk onder aanvoering van Gerard. Hij begeleidde ons onderweg met de trombone bij het lied “Geroepen om op weg te gaan”.
Arie-Pieter kroop als verteller in de huid van Filippus en gaf een ooggetuigenverslag van wat hij nu weer meegemaakt had met Jezus. Er waren 5000 mensen op Jezus afgekomen en zij mochten  allemaal blijven om mee te eten. Op de één of andere manier was er genoeg voor iedereen en bleef er zelfs over. We leerden dat wat je deelt met elkaar meer of groter kan worden.
Tijdens de viering werd er ook gevraagd om de Voedselbank te ondersteunen als de eigen situatie dat toestaat.  De Voedselbank stelt voedsel en dergelijke beschikbaar voor mensen die dat goed kunnen gebruiken en laten zo iets zien van het samen delen.

Volop actie met de estafette
Op weg naar de kerk voor het verhaal

Na de viering was het tijd voor de lunch. Naast de soep waren er allerlei verschillende heerlijkheden meegebracht die we met elkaar deelden. Het meest verleidelijk zag de pannenkoek met slagroom en hagelslag eruit die mijn buurmeisje had gekozen. Aan de lange tafels was iedereen vrolijk met elkaar in gesprek. Toen iedereen genoeg had gehad was ook bijna alles op. Tot slot zongen we het lied “Ga met God en Hij zal met je zijn”. Daarna moest er natuurlijk afgeruimd en schoongemaakt worden, maar vele handen maakten licht werk en vrij snel was alles aan kant. We mogen terugkijken op een viering die veel positieve en enthousiaste reacties opleverden!

Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 11 september 2022

Op zondag 11 september was weer de eerste keer Samen ontdekken! na de zomervakantie. Het was mooi om te zien hoe we bekende gezichten van voor de zomer zagen en bekende gezichten vanuit de zomervakantie. We gingen aan de slag rondom het verhaal van een man die 38 jaar ziek was en dan opeens genezen wordt. We maakten kaartjes voor zieke mensen in de wijk om te laten weten dat we hen niet vergeten. Anderen maakten mooie bloemen of gingen aan de slag met schilderen. Ook werd er aan een tafel doorgepraat over gezondheid. Buiten gingen mensen actief aan de slag om te ervaren hoe het is om met een handicap te leven.

Aandachtig publiek
Druk aan de slag
Lekker naar buiten en goede gesprekken

Tijdens het verhaal ontdekten we dat je door je ziekte heel eenzaam kunt zijn en dat het mooi is als je anderen mag laten weten dat je om ze denkt en naast ze staat, zoals Jezus dat deed bij deze zieke man. We zagen ook hoe je leven opeens een grote wending krijgt als je beter wordt en je veel meer mogelijkheden krijgt. Iets dat voor jezelf en anderen om je heen flink wennen kan zijn.

Het resultaat van alle inspanningen
Het verhaal door Arie-Pieter

Na het verhaal was het tijd om samen te gaan eten. Toen bekend werd dat er een tosti-ijzer aanwezig was, werden er direct tosti’s gemaakt. Ook de soep die meegenomen was vond gretig aftrek. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.

De volgende SAMEN ontdekken! is 9 oktober en wordt anders dan anders. Samen met de mensen van Damsterboord, die Overstag ondersteunen, gaan we aan de slag rondom het thema delen. Dan ben je welkom vanaf 9:45 uur in Kerkenheem aan de Noorddijkerweg. De eerstvolgende gewone SAMEN ontdekken! is dan weer zondag 27 november

Verslag van de zomerweek in de laatste week van de zomervakantie.

In de laatste week van de Onvergetelijke zomer in Lewenborg stond de zomerweek van Overstag op het programma. Het overkoepelende thema was “superhelden”. Elke ochtend was er kidsclub voor jongeren tot 10 jaar en ’s middags en ’s avonds was er sport en spel voor de verschillende leeftijden. Dit was allemaal te beleven op het schoolplein en het voetbalveldje van de Swoaistee. De grote tent van de Oude Bieb deed ook nu weer goede dienst, deze keer was het vooral fijn dat je daar een plekje in de schaduw had. En we genoten natuurlijk van de overheerlijke kopjes koffie, cappuccino, thee en limonade die er geschonken werden. Daar kwamen vooral ouders op af waardoor we veel mensen gesproken hebben.

Kidsclub
Elke ochtend werd gestart met een dansje. Daarna was iedereen wel klaar voor het echte werk. De eerste dag stond het verhaal van David en Jonathan centraal. Daar hoorden we dat je een pijl en boog niet alleen kunt gebruiken als wapen, maar dat je daar ook een vriend mee kan redden door hem te waarschuwen. Na de limonade ging iedereen geconcentreerd aan de slag om vriendschapsbandjes te maken. Dat viel nog niet mee, maar na wat gepuzzel en met veel geduld waren er allerlei prachtige bandjes te zien. Sommigen maakten ze voor elkaar of voor papa en mama, broertjes en zusjes. Ook kon je een pijlenkoker maken.
De hele week was er een gevarieerd programma met elke dag een andere superheld waardoor er steeds dag iets anders te beleven viel.

Vriendschapsbandjes maken of een pijlenkoker bij het verhaal van David en Jonathan
Leeuwenhapper maken of een leeuwenmasker bij het verhaal van Daniël in de leeuwenkuil
Verhaal van Jozef met zijn mooie mantel

Sportcommunity
’s Middags en ‘s avonds was er sport en spel o.l.v. jongeren van de Sportcommunity van Overstag, aangevuld met jongeren van NextMove uit andere plekken. Het overkoepelende thema was ook hier “superhelden”. Elke ochtend kwam deze groep bij elkaar in Kerkenheem. Daar werd het Bijbelverhaal en het thema van die dag verder uitgediept en met ze besproken en voorbereid. Ook waren er workshops. ‘s Middags werden ze door de jeugd, die soms al ruim een half uur van tevoren aanwezig was, met ongeduld opgewacht. Met veel inzet en oog voor iedereen begeleidden ze de spellen en het sporten. Verschillende ouders waren verrast door het enthousiasme en de positieve benadering van deze jonge begeleiders. Ook viel het hun op dat er tijdens de activiteiten nauwelijks jongeren rondliepen met oog voor hun smartphone. Niet bij de leiding en niet bij de deelnemers. De week werd afgesloten met een zeskamp voor iedereen, ook was er een poffertjeskraam die over drukte niet te klagen had.

Poffertjeskraam
Laatste dag de zeskamp

Programma voor de komende tijd:
De Sportcommunity
is weer elke woensdagavond vanaf 19:00 uur actief op het veld bij de Swoaistee. Jongeren vanaf 12 jaar zijn hier welkom.

SAMEN ontdekken! staat op zondag 11 september van 11:00-13:00 uur weer op het programma. Dan zijn we zoals vanouds te vinden in Het Kompas. Vanaf 11 uur is de inloop.
Ben je benieuwd naar wat we doen, wip dan gewoon even langs en kijk wat je ervan vindt. En neem ook je (groot)ouders, buurman of buurvrouw, broertje of zusje mee, want iedereen is welkom en voor elke leeftijd valt er wat te beleven! O ja… en we sluiten af met een gratis gezamenlijke lunch.

Zondag 26 juni feestelijke afsluiting van dit seizoen “SAMEN ontdekken!” van Overstag

Zondag 26 juni hebben we dit seizoen SAMEN ontdekken! feestelijk afgesloten met een ontdekkingstocht naar het verloren schaap. Eén schaap dat gevonden werd gaf meer blijdschap dan negenennegentig schap die altijd in de buurt zijn gebleven, hoe kan dat? Isaäc legde uit wat er deze keer allemaal te doen was. Je kon  slingers maken voor het feest en met wol een schaapje maken. Een uitdaging bleek de zoektocht naar het schaap in de vorm van een escaperoom. Allerlei puzzels moesten worden opgelost om het schaap te vinden. In die hoek was het al gauw een drukte van belang. Door jong en oud werd hard gepuzzeld, uiteindelijk was er nog wel een extra hint nodig om alles op te lossen.

Uitleg door Isaäc
Op zoek naar het verloren schaap
Schaapje maken van een pompon

Daarna kwam Arie-Pieter als herder de zaal binnen en vertelde hij hoe blij hij was dat hij na lang zoeken zijn schaap David had teruggevonden. Hij vertelde ook dat God altijd op zoek is naar ons. Dat wij de lievelingsschaapjes van God zijn. Wie je ook bent en wat je ook gedaan hebt dat maakt voor God niet uit. Hij zoekt ons en houdt van ons.
Daarna was het tijd voor de lunch, die deze keer extra feestelijk was. We konden cupcake versieren met slagroom en allerlei lekkers erop. Ook was er soep, hartige taart, poffertjes en stokbrood met allerlei smeersels en kaas. Omdat het zulk mooi weer was, hebben we met zijn allen heerlijk buiten gegeten aan een lange tafel. Ook deze keer hebben we mooie ontmoetingen gehad en zijn er goede gesprekken gevoerd, zowel tijdens de activiteiten als tijdens de lunch.
Puzzelen bij de escaperoom
Samen eten
Cupcake versieren
Planning in en na de zomer
In de zomermaanden ligt SAMEN ontdekken! even stil, maar daarna zijn we er weer.
Tijdens de zomer is er wel de zomerweek van Overstag van 22 t/m 26 augustus. Daar ben je van harte welkom. Elke ochtend is er dan kidsclub (4-10 jaar) en ’s middags (6-12 jaar) en ’s avonds (12+) sport en spel. Voor de zomerweek zijn nog kokers nodig en logeeradressen voor de leiding van de activiteiten. Wil je op één of andere manier meehelpen mail dan even naar
 info@overstag-lewenborg.nl Je kunt het ook aan Isaäc Wolters doorgeven. Kijk dan even op de website bij contact: https://overstag-lewenborg.nl/contact/
De eerstvolgende SAMEN ontdekken! is op 11 september.
Iedereen een goede zomer gewenst

Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 15 mei. Thema: Vertrouwen en je laten leiden. Zondag 15 mei hebben we weer een hele mooie ontdekkingstocht gemaakt met elkaar. Deze keer stond het verhaal van Jona centraal. Jona wilde liever zijn eigen weg volgen, hij liep eerst weg voor zijn taak, maar dat liep niet goed af. Uiteindelijk voerde hij toch zijn opdracht uit, maar wel onder protest.

Tijdens het klaarzetten kwamen de eerste nieuwsgierigen al aangelopen. Rond elf uur konden we naast veel bekenden ook een heel aantal nieuwe gezichten verwelkomen. Het was prachtig weer en na de koffie, thee en limonade ging iedereen aan de slag. Er was van alles te doen zoals een windvanger maken of een walvis. Ook was er een praattafel waar ervaringen en gedachtes gedeeld werden over vergevingsgezindheid en straffen, en in hoeverre je je eigen weg volgt of je laat leiden.

Buiten kon je je energie kwijt met ‘Jonassen’, met een bal.  Er was ook allerlei materiaal om een echte boot te maken. Al gauw werd er door jong en oud volop gezaagd en getimmerd. Ongelofelijk hoe in een korte tijd uit de stapel hout de boot al snel vorm kreeg. Er was natuurlijk nog een zeil nodig, met verf werden er prachtige versieringen op gemaakt, en zelfs het logo van Overstag!

Voor het verhaal werd de boot naar binnen gedragen. Er bleken best veel kinderen in te passen. Toen Arie-Pieter in de rol van Jona aan kwam lopen en vroeg of er nog plaats voor hem was werd het passen en meten. Maar de storm stak op en de golven overspoelden de boot. Jona bleek de boosdoener en hij werd zonder pardon overboord gekieperd. Het verhaal eindigde ermee dat hij uiteindelijk toch de boodschap aan de mensen van Ninevé bracht, maar er wel moeite mee had dat ze zo hun straf ontliepen.
Na zoveel activiteit was iedereen wel toe aan de lunch. De tomaten- en groentesoep waren overheerlijk en ook de broodjes vonden gretig aftrek.
We kunnen weer terugkijken op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.

De volgende keer staat alweer gepland.
Save the date: Zondag 26 juni is de volgende “Samen ontdekken!” 
Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal. Ook dan sluiten we weer af met een lunch. Het is zoals altijd in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur. 

Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 27 maart
Thema: Toekomstdromen

Zondag 27 maart stond het thema “toekomstdromen” op het programma, geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jozef de dromer.
Voor het eerst sinds corona konden we binnen aan de slag. CBS ’t Kompas bood ons onderdak, we waren verrast door de grote hal meteen bij de ingang en de mooie aankleding. Het bleek een ideale ruimte te zijn voor onze activiteiten.
Vanaf een uur of elf wisten niet alleen gezinnen maar ook anderen ons te vinden. Het werd een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Nadat we koffie, thee of limonade en wat lekkers hadden en er uitgelegd was wat je allemaal kon doen, ging iedereen druk aan de slag.
Je kon een mobile maken met de zon, maan en sterren uit de dromen van Jozef. Je mocht ook aan de slag om je eigen dromen uit te beelden op papier met verf, kleurige plaatjes en lijm. Daarnaast werden er mooie gesprekken gevoerd over dromen, zowel over die van onszelf als voor de wijk. Een jongere beeldde zijn droom voor de wijk uit door twee groepen mensen te tekenen. De ene groep straalt de liefde en de vreugde van God uit naar anderen die het moeilijker hebben in het leven en op die manier aangeraakt worden door liefde en gezien en gekend worden.


En natuurlijk was er ruimte voor actie buiten op het schoolplein. Als verteller kroop Arie-Pieter in de huid van Jozef en vertelde over zijn dromen. Hij trok een prachtige mantel aan die gemaakt was van gehaakte vierkantjes en andere versieringen, net zoals Jozef. In de dromen bogen de zon, maan en sterren voor hem, evenals de korenschoven. Toen Arie-Pieter vroeg of we mee wilden spelen met zijn verhaal moesten we ook buigen. Dat leverde weerstand op, net zoals Jozef weerstand opriep bij zijn broers. Niet alleen omdat ze voor hem moesten buigen in zijn dromen maar ook omdat alleen hij zo’n mooie mantel had gekregen van zijn vader.
Later toen er hongersnood uitbrak zou blijken dat die dromen uitkwamen.

Na de lunch met soep en broodjes mocht iedereen een envelop met zonnebloemzaadjes mee naar huis nemen om zelf te zaaien of om weg te geven. De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne en staat symbool voor hoop en kracht. Hiermee willen we onze steun betuigen aan Oekraïne

Save the date: Zondag 15 mei is de volgende “Samen ontdekken!”
Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan van weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal.  Na afloop is er soep met broodjes. Het is weer in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur.

Terugblik op de kerstwandeling.

Op zondag 19 december stond er een kerstwandeling door de wijk Lewenborg op het programma. De start was bij Het Dok, met op de route verschillende stukjes uit het kerstverhaal. Deze werden gespeeld door jongeren van de sportcommunity. Het eindpunt met de stal en de kribbe was in Noorddijk naast de kerk bij Kerkenheem.

Iets voor twee uur kwam het eerste groepje al aangelopen. Met een routekaart in de hand gingen ze op pad. Onderweg moest je op zoek naar letters waar je een zin mee kon maken. Nadat je de bebouwing achter je had gelaten  kwamen er twee herders op je pad. Zij vertelden heel enthousiast over de boodschap die ze hadden gekregen en gaven aanwijzingen hoe je het kindje in de kribbe zou kunnen vinden. Ze spraken iedereen aan, ook toevallige voorbijgangers. Sommigen waren zo nieuwsgierig geworden naar deze wandeling dat ze besloten om de aanwijzingen te  volgen om via het verhaal van de wijzen bij Kerkenheem uit te komen waar de kribbe met het kindje Jezus en Jozef en Maria onderdak hadden gevonden. Ook de wijzen hadden de regels van de persconferentie in acht genomen. Zij waren nu maar met zijn tweeën en hadden de derde wijze alvast vooruit gestuurd.

Buiten bij Kerkenheem was wat te drinken met iets lekkers erbij. Vooral de warme chocolademelk vond gretig aftrek. Voor de kinderen was er een kleurplaat of kerstknutsel om mee naar huis te nemen. Ook kon je een kerstwens schrijven en in de boom hangen naast de stal van Jozef en Maria. Sommigen namen een kijkje in de naastgelegen Stefanuskerk en waren positief verrast door de intieme sfeer, de mooie muziek en de aangename temperatuur.

Lewenborg-tv was ook op de hoogte van deze wandeling en heeft wat opnames gemaakt. Zij zenden uit via YouTube, deze uitzending zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=qDHt2KCX8l4 met vanaf 2:20 min – 3:30 min de kerstwandeling.

We hebben veel enthousiaste mensen en kinderen gezien en gesproken en zijn blij dat we deze wandeling ondanks de beperkingen toch door konden laten gaan.
Op 30 januari hopen we dat jullie ons, van  “Samen ontdekken!”,  weer weten te vinden. Hoe dat precies zal gaan hangt af van de dan geldende maatregelen. Op onze website vind je tegen die tijd de laatste updates daarover https://overstag-lewenborg.nl/