Terugblik op Samen ontdekken op zondag 2 juni
Ben jij moedig? Durf jij het aan om op pad te gaan? Dat was het thema op zondag 2 juni. Na de koffie, thee en het lekkers dat gebakken was, zongen we met gitaarbegeleiding het lied ‘als je geen liefde hebt voor elkaar vallen de dromen in duigen’. Nienke legde vervolgens het thema en de activiteiten uit. We werden de wijk en de wereld in gestuurd om het goede leven te laten zien. Iets dat ook anderen weer kan inspireren. Zo ging een groep enthousiast de wijk in om vuil te prikken en zag de wijk er weer een stukje schoner uit. Sommigen knutselden een 7 helikopter met een boodschap die ze graag de wereld in stuurden. Boodschappen als ‘heb elkaar lief’, de wens van vrede en een warm gezin, en ‘ruim je rommel op’ werden gedeeld. Anderen gingen in gesprek over wat ze hebben geleerd en graag zouden willen doorgeven aan anderen.
zingen met gitaar
knutselen
hij doet het
in balans
In het verhaal werden we meegenomen naar een berg waar Jezus zijn leerlingen de wereld in stuurde. Ze moesten doorgeven wat ze zelf van hem hadden geleerd, bijvoorbeeld anderen liefhebben (net zoals jezelf) en dat je er mag zijn met al je gevoelens. Een grote opdracht om het goede leven te laten zien waar wel wat moed voor nodig is. Jezus bemoedigde de leerlingen dat hij met hen mee zou gaan zodat ze de opdracht kunnen uitvoeren. 8 Na het verhaal genoten we samen van al het lekkere eten dat er was en de gesprekken met elkaar. Ook werd er druk samengespeeld door de kinderen.
Bij het opruimen waren weer veel handen die het werk lichter maakten.
best spannend om op het podium het dansje op te voeren tijdens het verhaal
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 5 mei
Deze keer waren de mensen van de gemeente Damsterboord bij ons te gast.
Het verhaal dat centraal stond ging over de leerlingen van Jezus die na een nacht vissen nog niets gevangen hadden en van een “vreemdeling” aan de oever de tip kregen om het net over de andere boeg uit te gooien. Ook ging het over Petrus die een tweede kans kreeg.
Na de koffie, thee, limonade en de heerlijke taart van Arie-Pieter werd iedereen welkom geheten door Annie. Chloë mocht een kaars aansteken als teken van licht en we zongen we het lied “Als je geen liefde hebt voor elkaar”. Omdat we elkaar niet zo goed kenden maakten we een kring en wierpen we elkaar een bol wol toe en noemden we daarbij onze naam. Aan het eind was zo een mooi net ontstaan. Alle activiteiten waar je uit kon kiezen hadden ook te maken met vissen.
Samen een net maken en kennismaken door elkaar een bol wol toe te gooien en je naam te noemen
Er werden prachtige vissen geknutseld, ook was er een groepje dat met elkaar een net knoopte en voor de jongsten was er een visspelletje waarbij het op behendigheid aan kwam. Dat viel nog niet mee. En je kon mee naar de vijver om daar met een schepnet te kijken wat er allemaal leeft in het water. Op het eerste oog was er niets te zien, maar toen er wat water in een glas was gegoten bleken er wel degelijk allerlei piepkleine beestjes in rond te zwemmen.
Daarna was het tijd voor het verhaal, Arie-Pieter nam ons als verteller hierin mee. Het geknoopte net en de geknutselde vissen kwamen hierbij goed van pas.
We zamelden deze keer ook een mooi geldbedrag in voor Exodus. Dit is een stichting die ex-gevangenen voorbereidt op terugkeer in de maatschappij.
Vanwege Bevrijdingsdag zongen we het volkslied, daarbij begeleidde Erwin ons op de piano!
Zoals altijd sloten we af met een lunch met een heerlijk kerrie-linzensoepje van Baukje. Inmiddels was het droog geworden en konden de kinderen lekker buiten spelen en konden anderen afruimen. Gelukkig stak iedereen de handen uit de mouwen en zo was de klus snel geklaard.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 7 april
Het was inmiddels een week na Pasen. Centraal stond het verhaal van Tomas die niet aanwezig was geweest toen Jezus was verschenen aan zijn discipelen. Hij kan het ook niet zomaar geloven, hij wilde het eerst zien en voelen. We begonnen met bijpraten onder het genot van iets te drinken met wat lekkers erbij. Deze keer hadden Ingrid en Mayke voor heerlijke baksels gezorgd.
Nadat we allemaal waren voorzien vertelde Baukje wat de bedoeling was. We begonnen met een schimmenspel, waarbij we moesten raden van wie het silhouet was wat we zagen achter het laken. Je hoefde niet alles scherp te kunnen zien om te weten wie je zag.
Vervolgens gingen we in groepjes aan de slag. Er werden maskers gemaakt met 2 gezichten, aan de ene kant kon je een gezicht maken met bijvoorbeeld ongeloof, woede of verdriet en aan de andere kant een blij gezicht. Ook werden er goochelboekjes gemaakt, daarbij leek het alsof het plaatje wat je zag op wonderbaarlijke wijze verplaatst was.
goochelboekjes maken
maskers die een verschillend gevoel weergeven
Ook waren er krasplaten waar je plaatjes tevoorschijn kon toveren. En er werden gesprekken gevoerd aan de hand van schilderijen waarop Tomas was afgebeeld die de wonden echt wilde zien en voelen om het wonder van Pasen te geloven. Wij dachten dat we zelf ook vaak meer “bewijs” nodig hebben om iets te geloven.
Daarna was het alweer tijd voor het verhaal. Arie-Pieter nam ons als verteller mee in het verhaal. Zo hoorden wij hoe het Tomas vergaan was en dat er geen verwijten waren dat hij eerst twijfelde.
Zoals altijd sloten we af met een lunch waarbij de tosti’s niet ontbraken. Dirk had twee heerlijke soepjes gemaakt die gretig aftrek vonden: een zoete aardappel/wortelsoep en een soep die gevuld was met allerlei soorten bonen. Met vereende krachten werd er opgeruimd en afgewassen, zodat we daarna allemaal nog een hele middag hadden om van het mooie weer te genieten.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 3 maart
Deze keer gingen we hard aan de slag om voorbereidingen te treffen voor een feestmaaltijd. Een groepje was druk bezig om servetten te vouwen om de tafel feestelijk te versieren. Anderen maakten onder leiding van Mayke heerlijke gevulde hapjes in bladerdeeg, de zogenaamde samosa’s. En het was heel druk bij het uitkiezen van feestkleren. Ook waren er mensen die een bon maakte waarmee ze iets aan iemand wilde geven (zonder iets terug te verwachten).
Het verhaal dat Jezus vertelt, over een heer die uitnodigingen had verstuurd voor een feestmaal, stond centraal. De gasten die hij had uitgenodigd melden zich één voor één af. De vraag is wat nu te doen, alles staat klaar. Hoe moeilijk is het om uit je eigen bubbel te stappen en anderen uit te nodigen, die normaal niet in jouw netwerk zitten. Daarom is er ook een groepje de straat op gegaan om mensen uit de wijk uit te nodigen voor de lunch. Hier werd door de meesten positief op gereageerd, men herkende het wel, dat opereren vanuit de eigen bubbel. Mensen vonden het een mooi idee maar voor nu kwam het niet goed uit.
welkom en uitleg
feestkleren passen
ook zij haakt af
de onverwacht genode gasten zijn wél blij
Het verhaal werd voorgelezen door Lex en tegelijkertijd uitgebeeld. Nadat ook nu een aantal mensen de uitnodiging afsloegen vanwege andere prioriteiten zat de tafel uiteindelijk wel vol. Degenen die onverwacht een uitnodiging hadden ontvangen waren er heel blij mee.
Hierna konden we allemaal aan tafel en genieten van de heerlijke lunch met de samosa’s die ondertussen klaar waren, soep van Jelle, salade van Baukje en Nienke, broodjes en zoals altijd de tosti’s.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 4 februari
Het is gezellig druk op de bruiloft. Bij binnenkomst maken gasten een foto bij de photobooth. Gasten dragen prachtige corsages. Er wordt samen gedanst en de bruid en bruidegom beloven voor elkaar te zorgen. Het gebeurde allemaal tijdens Samen ontdekken op 4 februari. Samen waren we met Jezus op een bruiloft van dorpsgenoten. De voorbereidingen hebben we samen gedaan. Verschillende mensen gingen aan de slag met het maken van corsages. Anderen oefenden een dans en weer anderen deden een proeverij waarbij je de watersmaakjes moest raden. Anderen genoten van een natuurfilm waar de overvloed te zien is aan pracht in onze wereld. En verschillende kinderen waren fanatiek aan het spijkerpoepen in een wijnfles.
Dans oefenen
Corsages maken
Proeverij
Heerlijke koekjes
Het verhaal werd deze keer vertelt met een toneelstukje. We droegen de zelfgemaakte corsages en er werd samen gedanst. Maar dan lijkt het feest in het water te vallen. Op de bruiloft is de wijn op, een grote schande in de tijd van de Bijbel. De moeder van Jezus gaat naar Jezus toe om te vragen of hij het wil oplossen. Uiteindelijk verandert Jezus een grote hoeveelheid water in wijn en geeft hij een overvloed aan vreugde en blijdschap aan de bruid en bruidegom en de bruiloftsgasten. Jezus geeft nog betere wijn aan de gasten dan de bruidegom in huis had gehaald. Zo zorgt Jezus dat het feest niet in het water valt en laat hij zien dat hij blijdschap en vreugde wil geven aan mensen.
Bij een bruiloft wordt er ook samen gegeten. Bij binnenkomst waren er heerlijke cupcakes die versierd konden worden als taartjes. Lente had er een flink aantal gebakken. Aan het einde hebben we samen heerlijk geluncht met een oosterse linzensoep, gemaakt door Baukje. Uiteraard waren er ook weer tosti’s en broodjes.
De volgende Samen ontdekken is zondag 3 maart. Vanaf 11 uur is de inloop en ben je weer van harte welkom bij Samen ontdekken! in ’t Kompas.
Het thema is ‘Wie is welkom aan tafel?’ Weet je welkom aan tafel op 3 maart en neem gerust iemand mee.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 7 januari 2024
Met kerst hebben we de geboorte van het kindje Jezus gevierd, op 7 januari we hoe Jezus opgroeit. Het verhaal dat centraal staat gaat over Jozef en Maria die met Jezus naar Jeruzalem zijn geweest om het Paasfeest te vieren. Op de terugweg zijn ze Hem kwijt, ze moeten wel terug en vinden Hem in de tempel. Nadat we allemaal voorzien waren van koffie, thee, limonade en een nieuwjaarsrolletje legde Marjolijn uit wat er deze keer allemaal op het programma stond. We begonnen met 1 tegen (bijna) 100. Suze nam het op tegen ons allemaal en wist overal het goede antwoord op!
Vervolgens kon je kiezen uit verschillende activiteiten. Zo was er een hoek waar je een vlaggetjes kon versieren voor de feestelijke optocht naar Jeruzalem. Ook was er een tafel waar je met elkaar in gesprek kon en als het nodig was dingen op kon zoeken in een Bijbelse encyclopedie. Verder was er een speurtocht waar je met aanwijzingen de route kon volgen en onderweg een puzzel moest oplossen om het goede antwoord te vinden op de vraag waar Jezus uiteindelijk te vinden was.
1 tegen (bijna) 100
feestelijke vlaggetjes maken voor de optocht
speurtocht
viering met muzikale optocht
Daarna nam Arie-Pieter ons mee in het verhaal. We gingen in een vrolijke optocht, onder begeleiding van allerlei klanken van de muziekinstrumentjes, op weg naar Jeruzalem. Maar op de terugweg is het met die vrolijkheid gauw gedaan als blijkt dat Jezus onvindbaar is. Uiteindelijk vinden Jozef en Maria Hem in de tempel in Jeruzalem. Hij begrijpt niet dat zij niet wisten dat Hij daar zou zijn om meer te leren over de dingen van Zijn Vader. Daarna stond de lunch klaar met oa een heerlijke gevulde groentesoep van Lex en een soort poffert met krenten, rozijnen, dadels en vijgen van Baukje en natuurlijk tosti’s. Er werd flink gegeten en er was volop gelegenheid om elkaar te spreken. Mooi om te zien hoe we iedere keer weer nieuwe mensen in ons midden welkom mogen heten. Daarnaast is het ook fijn om te merken hoe we elkaar steeds beter mogen leren kennen nu we langer met elkaar optrekken. We genieten van de verbinding die er zo ontstaat en dat we als groep hechter worden in de wijk!
Na de lunch was alles snel opgeruimd doordat iedereen meehielp. We waren dan ook mooi op tijd klaar.
Terugblik op Samen kerst ontdekken tijdens de kerstwandeling van zondag 17 december
Zondagmiddag 17 december stond de kerstwandeling op het programma met als begin- en eindpunt Kerkenheem. De weergoden waren ons gunstig gezind. Er stond een flinke wind, maar het was droog en de zon scheen zelfs. Vanaf kwart voor drie konden we de eerste mensen verwelkomen. Het was al gauw een drukte van belang met bekende gezichten van Samen ontdekken maar ook nieuwe belangstellenden uit de wijk.
Nadat iedereen koffie, thee of limonade en wat lekkers had gehad vertrokken we in een lange optocht om op zoek naar het kindje. Onderweg hingen aanwijzingen voor de route en ook letters waar je een zin mee moest maken. Al gauw zagen we de herders die ons vertelden over de engelen en dat het kindje Jezus was geboren. Wij vervolgden de route en ontmoetten de wijzen. Zij konden ons aan de hand van de sterren verdere aanwijzingen geven. Na verloop van tijd kwamen we langs de kerk waar prachtige klanken te horen waren. Het koor “Zin in zingen” trad op met kerstcarols. Maar we waren nog steeds op weg naar het kindje Jezus. Uiteindelijk troffen we Maria en Jezus in Kerkenheem.
Daar was voor iedereen warme chocolademelk en soep met een broodje. We kijken terug op een geslaagde middag met extra dank aan de cateraars die een hele drukke middag hebben gehad.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 3 december
Hoe houd je moed als het stormt in je leven? Als je letterlijk in een storm zit zoals Paulus op een schip dat onderweg was naar Italië of figuurlijk in je leven. Voordat we het hele verhaal van Paulus met elkaar beleefden maakten we prachtige bootjes van ijslollystokjes of eierdozen en konden we ze direct testen in een bak met water. Anderen schilderden een schip in de storm of gingen met elkaar in gesprek over stormen die je in je leven kunt meemaken. Tijdens het verhaal leefden we ons in Paulus en zijn reisgenoten in. We stelden ons voor wat er dan allemaal op je af komt. Daarna konden we bij onszelf ervaren wat voor gevoel het geeft om in een storm een boodschap van een veilige aankomst te horen die Paulus namens God uitsprak.
Er was weer volop de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en om elkaar in een ontspannen sfeer te ontmoeten. Er waren verschillende mensen die iets hadden meegenomen en samen konden we zo genieten van een nog rijker gevulde tafel. We hebben genoten van de aanwezigheid van bekenden én nieuwe mensen.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 5 november. We volgen vanaf de zomer Paulus op zijn reizen. Inmiddels is hij aanbeland in Athene en wacht hij op zijn vrienden. Ondertussen gaat hij met mensen in gesprek en vertelt over zijn God, die voor hun nog onbekend is. Het thema is deze keer ook “ken je mij”.
Na de koffie en de heerlijke cake van Jolanda en Lente leren we elkaar beter kennen met speeddaten. Daarna is het tijd voor de andere activiteiten.
Er gaat een groepje wandelen door de wijk op zoek naar sporen van God. Je kunt ook spiegels versieren. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf, maar tegelijk zie je ook het beeld van God, wij zijn immers naar zijn beeld gemaakt. En er is een escaperoom. Er zijn weer allerlei ingenieuze opdrachten bedacht door Arie-Pieter en Nine en lex. Zo moet je via de plattegrond van Athene op verkenning in de schoolbieb. Daar blijkt een boek te liggen met een blad met een aantal letters, waar je met behulp van een ingewikkelde formule tot de juiste oplossing komt. Ook is er een groepje dat in gesprek gaat over vragen en gebeden aan God. Er wordt vooral gevraagd om respect voor elkaar en het besef dat iedereen het recht heeft om te leven. Tot slot is er nog omgekeerd verstoppertje, dat geeft veel hilariteit.
speeddaten
spiegels maken
puzzelen aan de escaperoom
Paulus is met Baukje in gesprek over de prachtige wijk Lewenborg
Daarna komt Paulus op bezoek bij ons in de wijk Lewenborg en maakt Baukje hem wegwijs. Ze wijst hem op alle moois in de wijk. Hij vertelt haar over zijn God die tot nu toe nog onbekend is. Zij is wel benieuwd en wil er later meer over horen.
En dan is het alweer tijd voor de lunch, deze keer is er een heerlijke groentesoep van Mayke met zelf gemaakte balletjes. Ook de tosti’s vinden gretig aftrek.
Dan is het tijd om af te ruimen met daarna een korte evaluatie. We vonden het weer een geslaagde ochtend en vooral de speeddate zullen we nog wel een keer herhalen.
Terugblik op de gezamenlijke ontdekkingstocht van Damsterboord en Overstag van zondag 1 oktober.
Deze keer was Damsterboord te gast bij Samen ontdekken. Een uurtje later beginnen dan ze normaal gewend zijn, was voor de Damsterboorders geen probleem. Al gauw was het een drukte van belang en werd er volop bijgepraat onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade met wat lekkers. Arie-Pieter verwelkomde ons en had als opwarmertje eerst een aantal stellingen waarbij je vóór of tegen moest kiezen, zoals bij over de streep. Daarna konden we aan de slag bij de verschillende activiteiten. Deze keer was het thema “samen op reis”. Hierbij stond het verhaal van Paulus en Silas centraal. Er was een praattafel waar aan een anti-onrechtposter werd gewerkt. We kijken of hij een plekje in Kerkenheem kan krijgen. Verder werden er allerlei kleurrijke muziekinstrumentjes gemaakt. Er is een poging gedaan om een aardbevingsbestendige gevangenis te bouwen met houten blokjes en je kon ook een kijkdoos maken. Buiten lagen grote dozen en stukken karton en takken waar je een gevangenis mee kon maken. Er is echt iemand gevangen gezet, maar net zoals in het verhaal, was dat ten onrechte. Er moesten een rechter en een advocaat aan te pas komen om diegene weer vrij te krijgen. Ook is er een prachtige tekst op de melodie van “Yesterday” gemaakt. Dat lied hebben we aan het eind gezongen.
reageren op de stellingen
bouwen voor alle leeftijden
er worden prachtige muziekinstrumenten gemaakt
een gevangenis waar echt iemand in kan worden opgesloten
Daarna was het tijd voor het verhaal. Dominee Jan las stukjes voor uit het dagboek van een slavin waarin stond hoe zij werd uitgebuit. Arie-Pieter kroop in de huid van Silas en vertelde wat hem en Paulus was overkomen. Paulus heeft de slavin bevrijd, maar dat werd hem niet in dank afgenomen door haar “eigenaren”.
Inmiddels werd er in de keuken hard gewerkt om de soep op tijd warm te hebben en alles klaar te zetten voor de lunch. Er was niet alleen brood maar ook heerlijke pannenkoeken, stokbrood met allerlei smeersels, courgetteplaattaart en fruit. Dat smaakte prima na zo’n actieve ochtend. Daarna moest er natuurlijk afgeruimd en schoongemaakt worden, maar vele handen maakten licht werk en vrij snel was alles aan kant. We mogen terugkijken op een viering die veel positieve en enthousiaste reacties opleverden.
er wordt hard gewerkt aan een nieuwe tekst op de melodie van Yesterday
Het nieuwe lied met als titel:
Gaandeweg
Gaandeweg
Lopend op onze levensweg
Zoekend, wegend soms in overleg
We komen daar wel gaandeweg
(2x)
Waarheen loopt ons pad
In een wereld die verwart
Wie wijst ons de weg
Met het hoofd of met het hart
Gaandeweg
Liefde wijst een nieuwe levensweg
Samen zoekend naar ons levensdoel
En we volgen ons gevoel
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 3 september Deze eerste Samen ontdekken van het nieuwe seizoen was niet zoals gewoonlijk in ’t Kompas, maar buiten op het plein bij de Swoaistee. Dat was in aansluiting op de zomerweek van Overstag die in de laatste week van de zomervakantie ook bij de Swoaistee was georganiseerd. We troffen het met het weer. Nadat we alles hadden neergezet bleken de mensen ons goed te kunnen vinden. We konden veel oude bekenden verwelkomen en een paar nieuwe mensen. Na de koffie, thee of limonade en het nodige bijpraten zijn we aan de slag gegaan.
iedereen volop aan de slag met knapzak en proefje
wel spannend om zo omhoog gehesen te worden door sterke mannen
spel met knipogen
het verhaal door Arie-Pieter
Het thema was deze keer een ontmoeting met impact waarbij het verhaal van Saulus centraal stond. Door een bijzondere ontmoeting veranderde hij zijn hele leven, hij werd van een vervolger van de volgelingen van Jezus een volgeling, maar werd hierdoor ook met argwaan bekeken. Er was weer van alles te beleven, zoals spelletjes op het veld met tikkertje (Saulus)met verlos (Jezus), er werden kleurrijke knapzakken gemaakt voor onderweg vanwege de vele reizen die Saulus zou maken. Je kon je ook omhoog laten hijsen door 2 sterke mannen, net zoals Saulus geholpen werd om te vluchten over de muur, de stad uit. En dan was er nog het proefje waarbij door het uitschenken van onzichtbaar gas uit een jampot de kaars uitging. Soms gebeuren er ook dingen die je niet ziet. Hierna was het tijd voor het verhaal en daarna genoten we van de lunch. Deze keer met als extra een heerlijke salade van Baukje.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 2 juli met als thema: “bestemming bereikt”
Met de vakantie voor de deur, was het thema van Samen ontdekken op 2 juli “bestemming bereikt”. Centraal stond het verhaal van de ontmoeting van Filippus met een Ethiopiër die op reis was. Na de koffie met heerlijke koekjes van Lente en de uitleg van alle activiteiten door Arie-Pieter konden we aan de slag. Bij vakantie hoort natuurlijk het versturen van een vakantiekaartje, al gauw was het aan die tafel een drukte van belang. Anderen gingen enthousiast aan de slag met het uitbeelden van woorden die met het thema te maken hadden. Dat gaf veel vrolijkheid waarbij nieuwe acteertalenten werden ontdekt. Ook was er een hoek met duplo waar een zogenaamd stop-motion filmpje gemaakt werd waarin het verhaal werd uitgebeeld. Onder leiding van Nine is er met veel geduld een prachtig filmpje gemaakt dat je hieronder kunt bekijken. En dan was er nog het grotere werk, waarbij een rijtuig in elkaar is gezet waar je echt in kon zitten en zelfs met een paard ervoor. Wonderbaarlijk genoeg kwam er geen spijker aan te pas.
muziek maken bij het lied
vakantiekaarten maken
stop-motion filmpje maken door Nine
bij het rijtuig nog even de puntjes op de i
Na het lied “op reis, op reis, met dat ene doel in zicht” kwam Filippus bij ons langs. Hij vertelde dat hij een boodschap had gekregen om van zijn route af te wijken en dat hij een achteraf weggetje moest nemen. Hij vroeg ons om mee op pad te gaan. Al snel zagen we iemand in een rijtuig. Hij was geconcentreerd aan het lezen in een boekrol maar begreep niet wat hij las. Filippus vertelde hem dat het over Jezus ging en wat Hij allemaal gedaan had in de tijd dat Hij op aarde was. Dat verhaal maakte zoveel indruk dat de man zich ook wilde laten dopen. Hij merkte dat hij zo zijn bestemming had gevonden.
de doop van de Ethiopiër
het stop-motion filmpje van Nine
Voor ons was het inmiddels tijd voor een extra feestelijke lunch met zgn. sambusa’s van Marjolijn (deegflapje met vulling uit het Midden-Oosten), allerlei broodjes, salade van Eline, en natuurlijk een overheerlijke soep van Jelle. Dit was alweer de laatste keer van dit seizoen.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 4 juni met als thema “wat kan ik voor je doen?”
Wat kan ik voor je doen? was het thema van Samen ontdekken op 4 juni. Fanatiek werden er klusjes bedacht die je voor anderen kan doen. Deze klusjes werden opgeschreven en in zelfgemaakte klussenpotjes gedaan. We gaan ze in de komende tijd in de wijk uitvoeren. Anderen gingen aan de slag met een liefdesbril waardoor je de wereld om je heen anders ziet. Met het mooie weer konden we ook buiten aan de slag. Er waren spellen te doen waarbij je elkaar moest helpen om het tot een goed einde te brengen. Het voeren van vla terwijl je geblinddoekt bent, ging tegen alle verwachtingen in, zonder er een knoeiboel van te maken. Dit kwam vooral door de goede aanwijzingen die gegeven werden.
Liefdesbrillen en vriendschapsarmbandjes maken
De klussenpot
Aandacht bij het verhaal
Hierna nam Arie-Pieter ons mee in het verhaal van Dorkas (Tabitha) uit het Bijbelboek Handelingen. Allereerst vertelden we elkaar het goede nieuws door over Jezus’ opstanding dat ook Dorkas had gehoord. Vanuit de liefde voor Jezus hielp zij arme mensen en weduwen. Als Dorkas sterft roepen de mensen Petrus erbij, die “toevallig” in de buurt is, om voor haar te bidden. Samen met Petrus gaan we ook op de knieën. Als de ogen opengaan staat Dorkas op en kan ze verder met haar mooie werk voor de mensen waar zij van houdt en die van haar houden. Dan is het tijd voor de heerlijke lunch met soep en broodjes. Vanwege het prachtige weer konden we buiten aan een mooi aangeklede tafel met elkaar genieten van het eten en de onderlinge gesprekken.
Buiten genieten van de lunch
Terugblik op Samen ontdekken! van zondag 7 mei met als thema “bron van hoop”
Zondag 7 mei was er weer een Samen ontdekken. Dit was in aansluiting op de meiweek van van Overstag met elke middag knutselen aan de hand van het centrale thema van die dag. En elke middag en avond organiseerde de sportcommunity van Overstag sport en spel op het veld bij de Swoaistee voor jongeren van alle leeftijden.
Op zondag waren we met Samen ontdekken weer als vanouds vanaf 11 uur in Het Kompas. Het thema was “bron van hoop”. Deze keer zijn we aan de slag gegaan met het verhaal waarin Abraham zijn slavin Hagar en haar zoon wegstuurt omdat zijn vrouw Sara zijn vrouw de plagerijen niet meer aankon. Er was weer van alles te doen. Aan de praattafel werden intensieve gesprekken gevoerd vanuit verschillende perspectieven. Begrijp je Sara die vraagt om Hagar en Ismaël weg te sturen en hoe was het voor Abraham om daar gehoor aan te geven. En voel je je ook wel eens ongewenst? Er bleken meer kanten aan het verhaal te zitten dan je in eerste instantie zou denken. Je kon ook creatief aan de slag met gekleurd zand, er werden prachtige schilderijen gemaakt. Buiten was een parcours voor een estafette waar je in groepjes tegen elkaar uitkwam. Zo moest je met sponzen water overbrengen en de uitgang van een doolhof zien te vinden. Ook kon je een pijl en boog maken. Het moeilijkste was wel om de pijl een stukje weg te schieten.
Sponzenrace
Doolhof
Pijl en boogschieten
Daarna nam Arie-Pieter ons mee in het verhaal en maakten we zelf de emoties mee in het verhaal. We keken blij toen Sara eindelijk zwanger was en bezorgd en verdrietig toen Hagar met haar zoon werd weggestuurd. Gelukkig mochten Hagar en Ismaël ervaren dat God voor hen zorgde in de woestijn. Toen was het alweer tijd voor de lunch. De broodjes met allerlei lekkers smaakten weer heerlijk. Na afloop hielp iedereen mee met opruimen, zodat alles weer snel aan kant was.
Praattafel
Zandschilderij maken
Kunstwerken
De volgende Samen ontdekken! is op zondag 4 juni. Weer vanaf 11:00 uur en in ’t Kompas.
Het thema is op dit moment nog niet bekend maar het wordt weer iets voor jong en oud. Zoals altijd sluiten we af met een gezamenlijke lunch.
Terugblik op Samen ontdekken! van 2 april met als thema “een nieuw begin”
Zondag 2 april was het Palmpasen. Met Samen ontdekken! zijn we aan de slag gegaan rondom het thema “een nieuw begin”. Nadat iedereen wat te drinken had en wat lekkers , had Marjolijn een aantal stellingen voor ons. ‘Geef je iemand altijd een nieuwe kans? en ‘Blijf je lang boos?’. En ‘Klik je wel eens?’ en wat voor gevoel heb je daar dan over.
Soms bleek dat we wel goede bedoelingen hadden, maar dat er dan toch wel iets van verontwaardiging bleef zitten. En bij klikken maakten we onderscheid tussen iets “verklikken” wat geen nut heeft – dat vonden we niet goed – maar iets doorgeven in een gevaarlijke situatie vonden we dan weer verstandig.
Stellingen
Een kruis maken
Lijmen met goudlijm
Bloembommen maken
Vervolgens waren er allerlei activiteiten waar we uit konden kiezen. Buiten was al snel een hele groep bezig om met klei en bloemenzaadjes bloembommen te maken. Die kunnen binnenkort gedropt worden op plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken.
Ook kon je met vliegerpapier een kruis maken. Als je dat voor het raam hangt schijnt het licht er mooi doorheen, een beetje zoals bij een glas-in-loodraam.
En dan was er nog kapot serviesgoed dat met goudlijm een tweede leven kreeg. Hierdoor werd het nog waardevoller dan toen het heel was. Het viel nog niet mee om dat goed te doen, want de lijm droogde heel snel.
Op het schoolplein waren 45 eitjes verstopt, de kinderen hadden de meeste al snel gevonden. We hebben ze eerlijk verdeeld om ze vervolgens meteen op te eten.
Deze keer werden we met de beelden van de zandtovenaar meegenomen in het verhaal van Palmpasen tot aan de opstanding van Jezus. Maar voordat het zover was klonk eerst het lied “weet je dat de lente komt”. Het klonk extra mooi door de enthousiaste begeleiding van de kinderen met allerlei muziekinstrumentjes.
We begonnen wat laten dan normaal aan de soep en broodjes. Bij het opruimen maakten vele handen licht werk. Hierdoor was alles toch weer op tijd aan de kant.
Terugblik op Samen ontdekken! van 5 maart met als vraag hoe gastvrij zijn wij?
Op zondag 5 maart zijn we aan de hand van het verhaal van Abraham, die onverwachte gasten kreeg, aan de slag gegaan met het thema gastvrijheid. Als verrassing had Ingrid een chocoladecake gebakken. Marjolijn heette iedereen welkom en legde uit wat de bedoeling was. We deden eerst een namenrondje zodat we elkaar bij de naam konden aanspreken in het vervolg.
Om helemaal in het thema te komen had Nienke een aantal stellingen die gingen over hoe gastvrij we in de praktijk zijn. Je kon in het “wel” of “niet” vak gaan staan. Wat doe je met een vreemde die bij jou naar de wc wil, of mag een nieuw kind meespelen als je het leuk hebt met je vaste vriendenclubje. En maakt het uit of je een echte vreemde bent, of dat je iemand al eens eerder ontmoet hebt. Hier moest je wel echt even over nadenken wat mooie gesprekken opleverde.
Daarna ging iedereen aan de slag in de verschillende hoeken. Er werd een prachtige tent gebouwd waar Abraham zijn bezoek in de schaduw wat te eten kon aanbieden. Ook kon je welkomstmatten versieren en in de keuken werden er pannenkoeken gebakken waar leuke figuurtjes uit gestoken konden worden. De randjes die zo overbleven werden meteen opgesmuld.
Veel te snel was het alweer tijd voor het verhaal. Arie-Pieter kroop in de huid van Abraham en nodigde de mannen die hij in de verte zag uit, om in de schaduw van zijn tent te komen zitten. De gasten hadden ook een boodschap voor Abraham en zijn vrouw Sara. Hoe ongeloofwaardig het ook klonk, zij voorspelden dat Sara zwanger zou worden. Zij waren al oud en konden het maar moeilijk geloven.
We sloten weer af met soep en broodjes. Aan tafel werd er nog flink nagepraat.
Terugblik op Samen ontdekken! van 5 februari
Op zondag 5 februari stond het scheppingsverhaal centraal. We hebben ons met elkaar verwonderd over hoe prachtig de schepping gemaakt is.
Lex nam ons mee in het verhaal. Hij vroeg ons om onze ogen te sluiten, alles werd donker, zo was het vóór de schepping. Toen we onze ogen openden was het licht en zagen we de blauwe lucht en de zon. Hij vertelde wat God gemaakt had, elke dag kwam er iets bij, als laatste de mens. En God zag dat de schepping goed was.
We hebben het gehad over hoe goed de wereld gemaakt is en wat wij ermee gedaan hebben/doen. En ook of dat anders zou kunnen. En het bleef niet alleen bij praten.
We zijn er ook hard mee aan de slag gegaan. Je kon de maan en sterren figuurzagen en daarna beschilderen met glow in the dark verf. Dat was nog flink hard werken. Je kon ook laten zien hoe je naar jezelf kijkt door je te laten omtrekken op behangpapier en dat in te kleuren. Daarnaast hebben we het onzichtbare zichtbaar gemaakt door met witte wasco een tekening te maken en dat tevoorschijn laten komen door het in te kleuren met waterverf. Het spelletje waarbij je moest raden welk dier je was gaf veel hilariteit en zorgde voor veel gelach dat de ruimte vulde.
Ook nu sloten we weer af met een heerlijke linzensoep, bolletjes en tosti’s.
Terugblik op Fresh Fire Fresh Wind
Op zaterdag 11 februari werd er voor alle betrokken vrijwilligers van sportcommunities in Groningen een team event georganiseerd. Een kans om anderen te ontmoeten, te inspireren, samen te eten en te sporten. Er was ruimte voor worship en prayer, goede gesprekken, goed eten van Omni en sporten in Binn’pret. Van de dag is een mooie aftermovie gemaakt om een indruk te geven.
Terugblik op kerst- en nieuwjaarsviering van Samen ontdekken!
Op zondag 18 december stond het kraambezoek bij Jozef en Maria op de agenda. Er zijn veel mensen op pad gegaan, Jozef en Maria kunnen dan ook terugkijken op een drukke middag. Onderweg kwamen de mensen langs een herder. Zij vertelde dat zij het kindje Jezus had gezien en dat het in een stal geboren was. De herbergier had namelijk geen plaats meer in de herberg voor Jozef en zijn hoogzwangere vrouw Maria. Bij de herder was een vuurtje waar de mensen zich konden opwarmen en smullen van een warme marshmallow. Daarna vervolgden ze hun weg en kwamen een wijze tegen, hij vertelde hun van de ster en het kindje en wees ze verder de weg. En inderdaad toen ze de ster in het oog hielden kwamen ze aan bij Jozef en Maria en het kindje Jezus. Ze waren net zo verbaasd en blij over deze geboorte als de herder en de wijze.
Daarna gingen ze terug naar de herberg om met elkaar verder te praten over wat ze gezien hadden met een kop warme chocolademelk en soep. Gelukkig had de herbergier dat nog wel.
Op Nieuwjaarsdag was er ook een Samen ontdekken! Onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade was er ruim de tijd om elkaar te spreken en heil en zegen toe te wensen. Deze keer waren er plakjes cake die je kon versieren met slagroom en allerlei soorten gekleurde hagelslag. Dat was smullen. We hebben mooie gesprekken gevoerd over onze wensen en ideeën voor Samen ontdekken dit jaar. Daar gaan we mee aan de slag. Er was ondertussen ook een groepje druk bezig om wenskaarten te maken. En natuurlijk was er een Bijbelverhaal, het ging over de wens van Simeon om in zijn leven Jezus te ontmoeten. We sloten af met een heerlijke linzensoep en tosti’s.
Terugblik op Samen ontdekken! van 27 november met het thema “Thuiskomen”
Zondag 27 nov was er een SAMEN ontdekken! met als thema thuiskomen en je welkom voelen. Hoe gastvrij ontvang je iemand die berooid bij je aanklopt voor hulp. Maakt het verschil of je diegene kent? En wat als het echt zijn eigen schuld is zoals bij het verhaal van de verloren zoon.
Het Lied “Je mag er zijn” werd begeleid door een waar orkest. Iedereen deed enthousiast mee met het gekozen muziekinstrumentje. Er was weer van alles te beleven. Je kon met kastanjes een spinnenweb maken als huis voor de spin. De glimmende kastanjes waren zo verleidelijk dat sommigen alvast begonnen waren. De welkomstmokken werden prachtig versierd. Er was een woordpuzzel en een wedstrijdje wie het snelst feestkleren aan kon trekken voor het welkomstfeest. Ook was een klein groepje in gesprek over wat opviel bij het schilderij van Rembrandt over de verloren zoon. Daarna was het tijd voor het verhaal en sloten we af met een lunch met twee soorten heerlijke soep en broodjes. Vooral de tostihoek draaide op volle toeren.
Terugblik op de gezamenlijke ontdekkingstocht van Damsterboord en Overstag
Op zondag 9 okt hebben Overstag en Damsterboord een kijkje in elkaars keuken gekregen. Deze keer was SAMEN ontdekken! in Kerkenheem en de Stefanuskerk, de thuisbasis van Damsterboord. Gelukkig was de weg naar Kerkenheem goed aangegeven en zo goed te vinden. Ook een uurtje eerder beginnen leverden geen problemen op. Damsterboorders waren benieuwd naar deze manier van vieren en ontmoeten en druppelden binnen. Al gauw was het een drukte van belang met een mooie mix van alle leeftijden.
Na het welkom door dominee Jan verspreidde iedereen zich over de verschillende activiteiten die bedacht waren rondom het thema delen. Je kon een mandje maken om dingen in te verzamelen en te delen of aan de slag met een moodboard. Het resultaat daarvan hangt in de hal van Kerkenheem. Natuurlijk kon je stoepkrijten en er was een groep die zich boog over de tekst van het lied “wat vraag de Heer nog meer van ons”. Daarnaast was er een estafette waar al gauw bleek dat als je je vaardigheden deelde en handig inzette je verder komt dan wanneer ieder voor zich aan de slag gaat. Zowel jong als oud deed overal enthousiast aan mee, maar zeker bij de estafette deden de ouderen niet onder voor de jongeren. En niet te vergeten was er een groep die verantwoordelijk was voor het maken van de groentesoep. Er werd hard gewerkt om alle groente op tijd fijngesneden te hebben.
Voor de viering gingen we het bruggetje over naar de kerk onder aanvoering van Gerard. Hij begeleidde ons onderweg met de trombone bij het lied “Geroepen om op weg te gaan”.
Arie-Pieter kroop als verteller in de huid van Filippus en gaf een ooggetuigenverslag van wat hij nu weer meegemaakt had met Jezus. Er waren 5000 mensen op Jezus afgekomen en zij mochten allemaal blijven om mee te eten. Op de één of andere manier was er genoeg voor iedereen en bleef er zelfs over. We leerden dat wat je deelt met elkaar meer of groter kan worden.
Tijdens de viering werd er ook gevraagd om de Voedselbank te ondersteunen als de eigen situatie dat toestaat. De Voedselbank stelt voedsel en dergelijke beschikbaar voor mensen die dat goed kunnen gebruiken en laten zo iets zien van het samen delen.
Na de viering was het tijd voor de lunch. Naast de soep waren er allerlei verschillende heerlijkheden meegebracht die we met elkaar deelden. Het meest verleidelijk zag de pannenkoek met slagroom en hagelslag eruit die mijn buurmeisje had gekozen. Aan de lange tafels was iedereen vrolijk met elkaar in gesprek. Toen iedereen genoeg had gehad was ook bijna alles op. Tot slot zongen we het lied “Ga met God en Hij zal met je zijn”. Daarna moest er natuurlijk afgeruimd en schoongemaakt worden, maar vele handen maakten licht werk en vrij snel was alles aan kant. We mogen terugkijken op een viering die veel positieve en enthousiaste reacties opleverden!
Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 11 september 2022
Op zondag 11 september was weer de eerste keer Samen ontdekken! na de zomervakantie. Het was mooi om te zien hoe we bekende gezichten van voor de zomer zagen en bekende gezichten vanuit de zomervakantie. We gingen aan de slag rondom het verhaal van een man die 38 jaar ziek was en dan opeens genezen wordt. We maakten kaartjes voor zieke mensen in de wijk om te laten weten dat we hen niet vergeten. Anderen maakten mooie bloemen of gingen aan de slag met schilderen. Ook werd er aan een tafel doorgepraat over gezondheid. Buiten gingen mensen actief aan de slag om te ervaren hoe het is om met een handicap te leven.
Tijdens het verhaal ontdekten we dat je door je ziekte heel eenzaam kunt zijn en dat het mooi is als je anderen mag laten weten dat je om ze denkt en naast ze staat, zoals Jezus dat deed bij deze zieke man. We zagen ook hoe je leven opeens een grote wending krijgt als je beter wordt en je veel meer mogelijkheden krijgt. Iets dat voor jezelf en anderen om je heen flink wennen kan zijn.
Na het verhaal was het tijd om samen te gaan eten. Toen bekend werd dat er een tosti-ijzer aanwezig was, werden er direct tosti’s gemaakt. Ook de soep die meegenomen was vond gretig aftrek. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.
De volgende SAMEN ontdekken! is 9 oktober en wordt anders dan anders. Samen met de mensen van Damsterboord, die Overstag ondersteunen, gaan we aan de slag rondom het thema delen. Dan ben je welkom vanaf 9:45 uur in Kerkenheem aan de Noorddijkerweg. De eerstvolgende gewone SAMEN ontdekken! is dan weer zondag 27 november
Verslag van de zomerweek in de laatste week van de zomervakantie.
In de laatste week van de Onvergetelijke zomer in Lewenborg stond de zomerweek van Overstag op het programma. Het overkoepelende thema was “superhelden”. Elke ochtend was er kidsclub voor jongeren tot 10 jaar en ’s middags en ’s avonds was er sport en spel voor de verschillende leeftijden. Dit was allemaal te beleven op het schoolplein en het voetbalveldje van de Swoaistee. De grote tent van de Oude Bieb deed ook nu weer goede dienst, deze keer was het vooral fijn dat je daar een plekje in de schaduw had. En we genoten natuurlijk van de overheerlijke kopjes koffie, cappuccino, thee en limonade die er geschonken werden. Daar kwamen vooral ouders op af waardoor we veel mensen gesproken hebben.
Kidsclub
Elke ochtend werd gestart met een dansje. Daarna was iedereen wel klaar voor het echte werk. De eerste dag stond het verhaal van David en Jonathan centraal. Daar hoorden we dat je een pijl en boog niet alleen kunt gebruiken als wapen, maar dat je daar ook een vriend mee kan redden door hem te waarschuwen. Na de limonade ging iedereen geconcentreerd aan de slag om vriendschapsbandjes te maken. Dat viel nog niet mee, maar na wat gepuzzel en met veel geduld waren er allerlei prachtige bandjes te zien. Sommigen maakten ze voor elkaar of voor papa en mama, broertjes en zusjes. Ook kon je een pijlenkoker maken.
De hele week was er een gevarieerd programma met elke dag een andere superheld waardoor er steeds dag iets anders te beleven viel.
Sportcommunity
’s Middags en ‘s avonds was er sport en spel o.l.v. jongeren van de Sportcommunity van Overstag, aangevuld met jongeren van NextMove uit andere plekken. Het overkoepelende thema was ook hier “superhelden”. Elke ochtend kwam deze groep bij elkaar in Kerkenheem. Daar werd het Bijbelverhaal en het thema van die dag verder uitgediept en met ze besproken en voorbereid. Ook waren er workshops. ‘s Middags werden ze door de jeugd, die soms al ruim een half uur van tevoren aanwezig was, met ongeduld opgewacht. Met veel inzet en oog voor iedereen begeleidden ze de spellen en het sporten. Verschillende ouders waren verrast door het enthousiasme en de positieve benadering van deze jonge begeleiders. Ook viel het hun op dat er tijdens de activiteiten nauwelijks jongeren rondliepen met oog voor hun smartphone. Niet bij de leiding en niet bij de deelnemers. De week werd afgesloten met een zeskamp voor iedereen, ook was er een poffertjeskraam die over drukte niet te klagen had.
Programma voor de komende tijd:
De Sportcommunity is weer elke woensdagavond vanaf 19:00 uur actief op het veld bij de Swoaistee. Jongeren vanaf 12 jaar zijn hier welkom.
SAMEN ontdekken! staat op zondag 11 september van 11:00-13:00 uur weer op het programma. Dan zijn we zoals vanouds te vinden in Het Kompas. Vanaf 11 uur is de inloop.
Ben je benieuwd naar wat we doen, wip dan gewoon even langs en kijk wat je ervan vindt. En neem ook je (groot)ouders, buurman of buurvrouw, broertje of zusje mee, want iedereen is welkom en voor elke leeftijd valt er wat te beleven! O ja… en we sluiten af met een gratis gezamenlijke lunch.
Zondag 26 juni feestelijke afsluiting van dit seizoen “SAMEN ontdekken!” van Overstag
Zondag 26 juni hebben we dit seizoen SAMEN ontdekken! feestelijk afgesloten met een ontdekkingstocht naar het verloren schaap. Eén schaap dat gevonden werd gaf meer blijdschap dan negenennegentig schap die altijd in de buurt zijn gebleven, hoe kan dat? Isaäc legde uit wat er deze keer allemaal te doen was. Je kon slingers maken voor het feest en met wol een schaapje maken. Een uitdaging bleek de zoektocht naar het schaap in de vorm van een escaperoom. Allerlei puzzels moesten worden opgelost om het schaap te vinden. In die hoek was het al gauw een drukte van belang. Door jong en oud werd hard gepuzzeld, uiteindelijk was er nog wel een extra hint nodig om alles op te lossen.
Daarna kwam Arie-Pieter als herder de zaal binnen en vertelde hij hoe blij hij was dat hij na lang zoeken zijn schaap David had teruggevonden. Hij vertelde ook dat God altijd op zoek is naar ons. Dat wij de lievelingsschaapjes van God zijn. Wie je ook bent en wat je ook gedaan hebt dat maakt voor God niet uit. Hij zoekt ons en houdt van ons. Daarna was het tijd voor de lunch, die deze keer extra feestelijk was. We konden cupcake versieren met slagroom en allerlei lekkers erop. Ook was er soep, hartige taart, poffertjes en stokbrood met allerlei smeersels en kaas. Omdat het zulk mooi weer was, hebben we met zijn allen heerlijk buiten gegeten aan een lange tafel. Ook deze keer hebben we mooie ontmoetingen gehad en zijn er goede gesprekken gevoerd, zowel tijdens de activiteiten als tijdens de lunch.
Planning in en na de zomer In de zomermaanden ligt SAMEN ontdekken! even stil, maar daarna zijn we er weer. Tijdens de zomer is er wel de zomerweek van Overstag van 22 t/m 26 augustus. Daar ben je van harte welkom. Elke ochtend is er dan kidsclub (4-10 jaar) en ’s middags (6-12 jaar) en ’s avonds (12+) sport en spel. Voor de zomerweek zijn nog kokers nodig en logeeradressen voor de leiding van de activiteiten. Wil je op één of andere manier meehelpen mail dan even naar info@overstag-lewenborg.nl Je kunt het ook aan Isaäc Wolters doorgeven. Kijk dan even op de website bij contact: https://overstag-lewenborg.nl/contact/ De eerstvolgende SAMEN ontdekken! is op 11 september. Iedereen een goede zomer gewenst
Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 15 mei. Thema: Vertrouwen en je laten leiden. Zondag 15 mei hebben we weer een hele mooie ontdekkingstocht gemaakt met elkaar. Deze keer stond het verhaal van Jona centraal. Jona wilde liever zijn eigen weg volgen, hij liep eerst weg voor zijn taak, maar dat liep niet goed af. Uiteindelijk voerde hij toch zijn opdracht uit, maar wel onder protest.
Tijdens het klaarzetten kwamen de eerste nieuwsgierigen al aangelopen. Rond elf uur konden we naast veel bekenden ook een heel aantal nieuwe gezichten verwelkomen. Het was prachtig weer en na de koffie, thee en limonade ging iedereen aan de slag. Er was van alles te doen zoals een windvanger maken of een walvis. Ook was er een praattafel waar ervaringen en gedachtes gedeeld werden over vergevingsgezindheid en straffen, en in hoeverre je je eigen weg volgt of je laat leiden.
Buiten kon je je energie kwijt met ‘Jonassen’, met een bal. Er was ook allerlei materiaal om een echte boot te maken. Al gauw werd er door jong en oud volop gezaagd en getimmerd. Ongelofelijk hoe in een korte tijd uit de stapel hout de boot al snel vorm kreeg. Er was natuurlijk nog een zeil nodig, met verf werden er prachtige versieringen op gemaakt, en zelfs het logo van Overstag!
Voor het verhaal werd de boot naar binnen gedragen. Er bleken best veel kinderen in te passen. Toen Arie-Pieter in de rol van Jona aan kwam lopen en vroeg of er nog plaats voor hem was werd het passen en meten. Maar de storm stak op en de golven overspoelden de boot. Jona bleek de boosdoener en hij werd zonder pardon overboord gekieperd. Het verhaal eindigde ermee dat hij uiteindelijk toch de boodschap aan de mensen van Ninevé bracht, maar er wel moeite mee had dat ze zo hun straf ontliepen.
Na zoveel activiteit was iedereen wel toe aan de lunch. De tomaten- en groentesoep waren overheerlijk en ook de broodjes vonden gretig aftrek. We kunnen weer terugkijken op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen. De volgende keer staat alweer gepland. Save the date: Zondag 26 juni is de volgende “Samen ontdekken!” Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal. Ook dan sluiten we weer af met een lunch. Het is zoals altijd in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur.
Terugblik op “Samen ontdekken!” van zondag 27 maart
Thema: Toekomstdromen
Zondag 27 maart stond het thema “toekomstdromen” op het programma, geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jozef de dromer.
Voor het eerst sinds corona konden we binnen aan de slag. CBS ’t Kompas bood ons onderdak, we waren verrast door de grote hal meteen bij de ingang en de mooie aankleding. Het bleek een ideale ruimte te zijn voor onze activiteiten.
Vanaf een uur of elf wisten niet alleen gezinnen maar ook anderen ons te vinden. Het werd een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Nadat we koffie, thee of limonade en wat lekkers hadden en er uitgelegd was wat je allemaal kon doen, ging iedereen druk aan de slag.
Je kon een mobile maken met de zon, maan en sterren uit de dromen van Jozef. Je mocht ook aan de slag om je eigen dromen uit te beelden op papier met verf, kleurige plaatjes en lijm. Daarnaast werden er mooie gesprekken gevoerd over dromen, zowel over die van onszelf als voor de wijk. Een jongere beeldde zijn droom voor de wijk uit door twee groepen mensen te tekenen. De ene groep straalt de liefde en de vreugde van God uit naar anderen die het moeilijker hebben in het leven en op die manier aangeraakt worden door liefde en gezien en gekend worden.
En natuurlijk was er ruimte voor actie buiten op het schoolplein. Als verteller kroop Arie-Pieter in de huid van Jozef en vertelde over zijn dromen. Hij trok een prachtige mantel aan die gemaakt was van gehaakte vierkantjes en andere versieringen, net zoals Jozef. In de dromen bogen de zon, maan en sterren voor hem, evenals de korenschoven. Toen Arie-Pieter vroeg of we mee wilden spelen met zijn verhaal moesten we ook buigen. Dat leverde weerstand op, net zoals Jozef weerstand opriep bij zijn broers. Niet alleen omdat ze voor hem moesten buigen in zijn dromen maar ook omdat alleen hij zo’n mooie mantel had gekregen van zijn vader.
Later toen er hongersnood uitbrak zou blijken dat die dromen uitkwamen.
Na de lunch met soep en broodjes mocht iedereen een envelop met zonnebloemzaadjes mee naar huis nemen om zelf te zaaien of om weg te geven. De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne en staat symbool voor hoop en kracht. Hiermee willen we onze steun betuigen aan Oekraïne
Save the date: Zondag 15 mei is de volgende “Samen ontdekken!”
Schrijf deze datum alvast in je agenda. We gaan dan van weer samen creatief aan de slag rondom een bijbelverhaal. Na afloop is er soep met broodjes. Het is weer in CBS ’t Kompas en ook weer vanaf 11:00 uur.
Terugblik op de kerstwandeling.
Op zondag 19 december stond er een kerstwandeling door de wijk Lewenborg op het programma. De start was bij Het Dok, met op de route verschillende stukjes uit het kerstverhaal. Deze werden gespeeld door jongeren van de sportcommunity. Het eindpunt met de stal en de kribbe was in Noorddijk naast de kerk bij Kerkenheem.
Iets voor twee uur kwam het eerste groepje al aangelopen. Met een routekaart in de hand gingen ze op pad. Onderweg moest je op zoek naar letters waar je een zin mee kon maken. Nadat je de bebouwing achter je had gelaten kwamen er twee herders op je pad. Zij vertelden heel enthousiast over de boodschap die ze hadden gekregen en gaven aanwijzingen hoe je het kindje in de kribbe zou kunnen vinden. Ze spraken iedereen aan, ook toevallige voorbijgangers. Sommigen waren zo nieuwsgierig geworden naar deze wandeling dat ze besloten om de aanwijzingen te volgen om via het verhaal van de wijzen bij Kerkenheem uit te komen waar de kribbe met het kindje Jezus en Jozef en Maria onderdak hadden gevonden. Ook de wijzen hadden de regels van de persconferentie in acht genomen. Zij waren nu maar met zijn tweeën en hadden de derde wijze alvast vooruit gestuurd.
Buiten bij Kerkenheem was wat te drinken met iets lekkers erbij. Vooral de warme chocolademelk vond gretig aftrek. Voor de kinderen was er een kleurplaat of kerstknutsel om mee naar huis te nemen. Ook kon je een kerstwens schrijven en in de boom hangen naast de stal van Jozef en Maria. Sommigen namen een kijkje in de naastgelegen Stefanuskerk en waren positief verrast door de intieme sfeer, de mooie muziek en de aangename temperatuur.
Lewenborg-tv was ook op de hoogte van deze wandeling en heeft wat opnames gemaakt. Zij zenden uit via YouTube, deze uitzending zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=qDHt2KCX8l4 met vanaf 2:20 min – 3:30 min de kerstwandeling.
We hebben veel enthousiaste mensen en kinderen gezien en gesproken en zijn blij dat we deze wandeling ondanks de beperkingen toch door konden laten gaan.
Op 30 januari hopen we dat jullie ons, van “Samen ontdekken!”, weer weten te vinden. Hoe dat precies zal gaan hangt af van de dan geldende maatregelen. Op onze website vind je tegen die tijd de laatste updates daarover https://overstag-lewenborg.nl/