Terugblik op Samen ontdekken van zondag 6 april met als thema “Een gedurfde actie”. In de serie vrouwen in de Bijbel hebben we deze keer Maria gekozen die de voeten van Jezus verzorgt met geurende olie. Bij de koffie en thee was er heerlijke cake van Lex en van Ingrid. Na het welkom en de uitleg van Arie-Pieter ging iedereen volop aan de slag. Met het heerlijke weer was er ook een groep buiten actief met allerlei variaties op diamantroof. Binnen kon je geurzakjes maken waarbij je kon kiezen uit allerlei heerlijk geurende zeepjes. Ook was er een geurenmemory. Hier was de extra moeilijkheidsgraad dat je niet alleen twee dezelfde geuren bij elkaar moest zoeken, maar ook nog de geur moest herkennen. Voor diegenen die even uit de hectiek van alledag wilden ontsnappen was er in een rustig gedeelte de mogelijkheid om olv Baukje ademhalingsoefeningen te doen en zo te ontspannen. Ondertussen was iedereen druk met elkaar in gesprek.

Diamantroof

Geurenmemory

Geurzakjes maken met heerlijke zeepjes

Hard aan de slag
Hierna werd het verhaal door Arie-Pieter uitgebeeld in de rol van Lazarus. Hij zag dat Maria kostbare olie gebruikte voor de voeten van Jezus en ook hoe Judas daarop reageerde. Judas, die wel eens een greep uit de kas deed, veroordeelde de verspilling en zei dat het beter ten goede aan de armen kon komen. Maar Maria voelde aan dat Jezus niet lang meer in hun midden zou zijn en had haar eigen prioriteiten. Intussen stond er in de keuken weer van alles klaar voor de lunch. Er was heerlijke worteltomatenlinzensoep van Eline en allerlei broodjes, smeersels, kaas, komkommer en druiven en natuurlijk tosti’s. Tijdens de lunch werd er volop verder gepraat en iedereen liet het zich goed smaken. Het opruimen was snel gebeurd want deze keer gaven de activiteiten weinig rommel. Ook nu konden we weer terugkijken op een geslaagde ochtend waarbij we ook weer een paar nieuwe mensen hebben mogen verwelkomen.

Het verhaal
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 2 maart met als thema “De aanhouder wint” Tot aan de zomer stellen we elke keer een vrouw uit de Bijbel centraal. Deze keer ging het om een vrouw in een niet-Joods land die Jezus om hulp smeekte. In eerste instantie wees hij haar af. Als warming-up maakten we een rondje waarbij iedereen zijn of haar naam en geboorteplaats noemde. Wanneer ben je een vreemde, dat bleek heel betrekkelijk.
Na het welkom en de uitleg van Annie ging iedereen enthousiast aan de slag.
Je kon een brief aan jezelf schrijven vanuit maart 2026, waarin je terugblikt op dit jaar en waarbij je aangeeft wat er gebeurd is en of er misschien een wens vervuld is. Ook waren er spelletjes waar je doorzettingsvermogen voor moest hebben. Eén gezin heeft de puzzel zelfs meegenomen naar huis waar ze niet uitkwamen. Thuis loste de dochter hem na 5 kwartier op, wat haar vader niet was gelukt. Een echte aanhouder! Ook werd er druk gebouwd met Kapla maar je moest wel voorzichtig zijn anders viel alles zo omver, net zoals bij Jenga. Daarnaast kon je zelf een spel knutselen door in het deksel van een schoenendoos een parcours met hindernissen te maken waar dan een knikker aan het eind in een putje moet belanden. Ondertussen werden er goede gesprekken gevoerd waarbij ook werd gelachen. Het ging onder meer over wanneer je je een vreemde voelt en of je zelf wel eens iemand genegeerd hebt en wie je vertrouwt en of je iemand die hulp nodig heeft wel kunt weigeren.

Brief aan jezelf

Hindernisbaan bouwen

Kapla
Na al deze activiteiten werd het verhaal uitgebeeld door Arie-Pieter (als Jezus), Lex met een groep kinderen (als volgelingen van Jezus) en Baukje (de vrouw die om hulp smeekt). Na herhaald aandringen was haar dochter genezen. Werd de vrouw nu op de proef gesteld, of moest Jezus leren dat God er niet voor één bepaalde groep is, maar voor ieder mens. Intussen had het team in de keuken er weer voor gezorgd dat er van alles klaar lag voor de lunch. Er was heerlijke pompoensoep van Dirk en allerlei broodjes, smeersels, kaas, komkommer en druiven en natuurlijk tosti’s. Tijdens de lunch werd er volop verder gepraat en iedereen liet het zich goed smaken. Daarna was alles snel aan kant en konden we terugkijken op een geslaagde ochtend.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 2 februari 2025 met als thema “wat zou jij doen?”
Tot aan de zomer stellen we elke keer een vrouw uit de Bijbel centraal. Deze keer ging het om een arme weduwe met één zoon in een tijd van droogte, waardoor er hongersnood was. Als warming-up begonnen we dan ook met een regendans, maar gelukkig voor ons hielp dat niet en bleef het heerlijk zonnig. Na het welkom en de uitleg van Baukje ging iedereen enthousiast aan de slag.
Zo was er de “droogte” editie van Party&Co, waarbij de opdrachten veel hilariteit teweegbrachten. In de kleihoek werd geconcentreerd gewerkt aan meelpotten en oliekruikjes. In de keuken was er een team druk aan de slag met deeg maken om er vervolgens platbroden van te bakken. Ondertussen waren er mooie gesprekken over wat je doet als je tekort hebt en of je wel eens zorg van anderen hebt ervaren of de zorg van God.

de droogte editie van Party&Co

platbroden maken

meelpotten en oliekruikjes kleien

lunch- zo moeder zo dochter
Na al deze activiteiten vertelde Lex ons het verhaal. Hij kroop in de huid van de profeet Elia en vroeg aan de weduwe uit Sarefat, die eigenlijk zelf al te weinig te eten en te drinken had, om wat water en ook om een brood. Zij twijfelde want ze had ook nog een zoon waar ze voor moest zorgen, maar Elia zei dat ze er op kon vertrouwen dat het meel en de olie niet op zouden raken, dus dat ze genoeg over zou houden. Dat had zijn God hem verteld. Zij besloot erop te vertrouwen dat het goed kwam en gaf hem water en wat van het brood dat ze bakte. En zo bleek het ook te gaan, er was voor elke dag genoeg meel en olie om broden van te bakken.
Intussen had het team in de keuken hard gewerkt en lag er een stapeltje platbroden klaar, die lekker smaakten bij de linzensoep van Baukje. Zoals altijd waren er ook tosti’s en meer broodjes en smeersels en kon ieder zich tegoed doen aan een heerlijke lunch.
Na de lunch was het opruimen snel gebeurd, maar de afwas leek wel op de meelpot en oliekruik uit het verhaal. Er leek geen eind aan te komen 😉
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 5 januari 2025 met als thema onze wensen voor het nieuwe jaar.
Met kerst hebben we de geboorte van het kindje Jezus gevierd, op 5 januari stond het verhaal over de oude profetes Anna centraal. Zij hoopte het nog mee te maken dat de bevrijder van Jeruzalem geboren wordt. Als Jozef en Maria met het kindje Jezus in de tempel een offer brengen begrijpt ze dat haar wens is uitgekomen. Na de inloop met het nodige bijpraten en het uitwisselen van de beste wensen legde Arie-Pieter ons een aantal stellingen voor. Het ging over het hebben van goede voornemens. Doe je daar aan en houd je je daar ook het hele jaar aan. Of doe je er niet aan mee en waarom dan wel of niet. Daarna gingen we op verschillende manieren aan de slag met wat we verwachten van het nieuwe jaar. Een groepje ging onder leiding van Baukje rolletjes bakken. Zij symboliseren het onbekende dat ons in het nieuwe jaar te wachten staat. Een ander groepje sprak met elkaar over de invulling van Samen ontdekken. Als we twee keer per maand een activiteit zouden organiseren hoe willen we dat dan inrichten. Gewoon nog een keer extra zoals we nu doen of iets heel anders. En er was een groepje dat tekeningen heeft gemaakt waarop is uitgebeeld wat zij mooi vinden om met Samen ontdekken nog meer te kunnen doen. Over al deze suggesties gaan we ons binnenkort beraden en kijken wat haalbaar is.

hier worden heerlijke rolletjes gebakken

wat een stapel

aankondiging van het verhaal

wensen voor Overstag en Samen ontdekken
Hierna nam Nienke ons mee in het verhaal van Anna die het van de daken riep dat haar wens in vervulling was gegaan. Ondertussen was er in de keuken hard gewerkt aan de rolletjes. Ook de soep was opgewarmd en de broodjes gebakken. Zo konden we weer genieten van een heerlijke lunch.
Na de lunch was alles snel opgeruimd doordat iedereen meehielp. We waren dan ook mooi op tijd klaar. We kijken terug op een mooie start in het nieuwe jaar waarbij we weer een paar nieuwe gezichten mochten verwelkomen!
Terugblik op Samen kerst ontdekken!
Zondagmiddag 15 december stond vanaf vier uur de lichtjeswandeling op het programma met als begin- en eindpunt De Werf. Deze was omgedoopt tot herberg waar de houtkachel zorgde voor een gezellige warmte en waar aan het eind warme chocolademelk en soep voor je klaarstond. De route was duidelijk aangegeven door jampotjes met waxinelichtjes, gelukkig hadden we er ruim voldoende verzameld! Al gauw kwamen de eerste groepjes langs, zij gingen op weg om het kindje Jezus te bezoeken. Er waren groepjes met bekende gezichten van Samen ontdekken maar ook mensen die we nog niet kenden. Nog maar net op weg kwam je bij de Zandbank langs de herders met iets verderop de engelen, daarna ging het via het schoolplein van de Swaoistee naar de wijzen en vervolgens via het bruggetje door het bos ontving koning Herodes je in zijn kasteel. Daar was het best donker en een beetje spannend om in je eentje te lopen. Koning Herodes vroeg of de mensen hem op de terugweg wilden vertellen waar het koningskindje was, want hij wist er als koning niets van. Maar bijna niemand zegde het toe, omdat ze begrepen dat hij kwade bedoelingen had. Er was één meisje dat wel op de terugweg langs wilde komen omdat zij het zielig vond dat hij anders in zijn eentje in het donker achterbleef.

de engelen in het veld

De magiërs wijzen de weg

koning Herodes

Jozef, Maria en het kindje Jezus
De route ging verder door het bosje en uiteindelijk kwam je dan uit bij De Werf waar in de stal Jozef, Maria en het kindje Jezus waren. Binnen in de herberg was het al heel gezellig want er waren al verschillende gasten voor wie de wandeling een te grote uitdaging was maar die wel genoten van de sfeer en de warme chocolademelk en de soep. Degenen die de route gelopen hadden lieten zich ook alles goed smaken. De chocolademelk ging helemaal op en de soep die over was vond zijn bestemming in de 1+1=3! appgroep.

Overheerlijke marshmallows
Terugblik op Samen ontdekken op zondag 1 december 2024
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten was het thema deze keer. Inmiddels zijn we zover in het verhaal dat Jozef, die onderkoning van Egypte is geworden, zijn broers ontmoet. Zij kunnen bijna niet geloven dat hij het is. Kan hij ze vergeven dat zij hem in de put achterlieten? En wat doen wij bij wat ons overkomt?
Na de inloop met koffie, thee, limonade en heerlijke cake van Ingrid zongen we het overbekende Jozeflied. Daarna konden we volop aan de slag. Er een groep ging aan de slag om stokpaarden en stokkamelen te maken voor de grote karavaan die op weg ging. Ook was er een groepje dat de obstakelreis door de woestijn ging maken. Er werden prachtige kunstwerken gemaakt met verf, rietpluimen en zand en er werd heel fanatiek het grote Jozefspel gespeeld.

het grote Jozefspel

obstakelreis

prachtige weergave van de reis

stokpaardjes maken
Veel te snel was het alweer tijd voor het verhaal. Lex kroop in de huid van Jozef en vertelde hoe zijn ontmoeting met de broers was en dat hij ze had vergeven omdat het bij het grotere plan van God hoorde. Daarna nam Nienke ons mee op reis met de karavaan. Alle stokpaarden en -kamelen gingen mee. Ze kwamen uiteindelijk aan bij vader Jakob, gespeeld door Annie. Hij kon bijna niet geloven dat alle overdaad die ze meebrachten van Jozef kwam. Dat Jozef de onderkoning was en dus niet dood was. Hij besloot om met de hele familie de rest van de hongersnood in Egypte door te brengen precies zoals Jozef had gevraagd.
Toen was het alweer tijd voor de lunch met een lekkere soep van Jelle, allerlei soorten broodjes en natuurlijk tosti’s.
Jozef, gespeeld door Lex, vertelt zijn broers wie hij is
Nienke neemt de karavaan mee op weg naar vader Jakob
Vader Jakob, gespeeld door Annie, ziet de karavaan in de verte aankomen
Workshop verhalen vertellen door Kaj van der Plas op zaterdag 23 november 2024
Bij Samen ontdekken en ook bij de sportcommunity wordt er altijd een verhaal verteld. Voor de één is dat best spannend en voor de ander wat minder. Maar hoe doe je dat op een boeiende manier? Vorig jaar hebben we iets geproefd van bibliodrama en ook iets gezien van de methode Simply the Story. Dit jaar hebben we Kaj van der Plas (predikant en verhalen verteller) uitgenodigd om ons wat kneepjes van het vak bij te brengen. Hij benadrukte dat het belangrijk is om het verhaal goed te lezen en om de opbouw van het verhaal voor je te zien. Dan kun je de opbouw van het verhaal uitwerken door bijvoorbeeld van elk onderdeel een tekening te maken. Of je goed of minder goed kunt tekenen is hier niet van belang. Als voor jezelf maar duidelijk is welke fase het verbeeldt.
Daarna gingen we aan de slag om elkaar allemaal een onderdeel van het verhaal te vertellen. Dat was eerst wel wat spannend, maar al gauw bleek dat de verhalen die we vertelden goed aankwamen. Het werd steeds leuker om te doen. En heel verrassend was het hoe je met het perspectief van de verteller kunt spelen. Ben je bijvoorbeeld Jozef die vertelt over de ontmoeting met zijn broers, of de rode loper die alles hoort, voelt en meemaakt, maar wel vanuit een hele andere beleving. We konden het geleerde meteen het weekend daarna in de praktijk brengen bij Samen ontdekken. Lex kroop in de huid van Jozef, Nienke nam ons mee in de karavaan die volgeladen op pad ging vanuit Egypte naar Kanaän terug naar vader Jakob; gespeeld door Annie. Het was heel leuk om te doen, na afloop was er zelfs applaus!
De workshop is zeker voor herhaling vatbaar. Wie weet kan Kaj ons een volgende keer weer een stapje verder begeleiden. Tegen die tijd laten we dat weten en kun je aangeven of je het ook leuk zou vinden om mee te doen.

beeldende verwerking van het verhaal
Terugblik op Samen ontdekken op zondag 3 november 2024 met als thema “fake nieuws of waarheid”?
Sinds de zomer zijn we in de familiegeschiedenis van Jozef gedoken. We zijn op het punt aanbeland dat de farao dromen heeft die zijn wijzen niet goed kunnen verklaren. Misschien kan Jozef aangeven of deze dromen iets te betekenen hebben en zo ja wat.Na de uitleg zijn we daar druk mee aan de slag gegaan. Zo werden dromen samen uitgepluisd aan de hand van boeken die Nienke had meegenomen. Een andere groep ging langs de deuren in de wijk om te vragen of mensen wat over hadden voor de voedselkast in het Dok. Er is een hele krat vol opgehaald! Er werden muziekinstrumentjes gemaakt waarbij het graan als muziek in de oren klonk. Ook was er een groep die met elkaar in gesprek ging over dromen die uitkwamen en de moed om te dromen.
Veel te snel was het alweer tijd voor het verhaal. Eerst zongen we nog met Wikje en Michiel over Jozef en hoe hij door God gesteund werd. We ontdekten dat verschillende elementen van de activiteiten weer terug kwamen in het verhaal.

Op pad de wijk in om spullen voor de voedselkast in Het Dok op te halen

Het resultaat van de ophaalactie

Muziekinstrumentjes maken

DE wijzen komen er niet uit wat de dromen van de farao betekenen
Op het toneel zagen we de Farao die lag te slapen en vertelde dat hij twee dromen had. De ene ging over dikke koeien die door magere koeien werden opgegeten. De andere ging over rijpe volle dikke aren die door arme aren werden verzwolgen. Zijn wijze mannen konden het niet verklaren, maar gelukkig bedacht de schenker dat Jozef jaren geleden zijn droom had uitgelegd. Jozef werd door de soldaten van de farao uit de gevangenis gehaald en toonbaar gemaakt. Hij kon de farao met hulp van God uitleggen wat het betekende. Hij vertelde dat er voorraadschuren moesten worden gebouwd om de overvloed die er in de eerste zeven jaar zou zijn op te slaan. Dat kon dan in de volgende zeven jaar gebruikt worden als er hongersnood zou zijn. Vanwege deze wijze raad stelde de farao hem tot onderkoning aan en maakte hij hem hier verantwoordelijk voor. Hoe het verder gaat met Jozef ontdekken we de volgende keer.
Inmiddels was het alweer tijd voor de lunch met een lekkere soep van Dirk, allerlei soorten broodjes en natuurlijk tosti’s.
Deze keer hadden we bezoek uit Beijum. Zij kwamen bij ons inspiratie op doen omdat er een plan is om in Beijum ook zoiets op te zetten.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 6 oktober 2024 met als thema: Second chance”
Sinds de zomer ontdekken we samen de familiegeschiedenis van Jozef. Inmiddels is Jozef onterecht in de gevangenis beland. Ook op die plek spelen dromen een belangrijke rol. De schenker en de bakker zitten ook in de gevangenis en vragen Jozef of hij hun dromen uit kan leggen. Voor de schenker heeft Jozef goed nieuws, maar voor de bakker niet. Na de koffie, thee, limonade en heerlijke cake en kruidkoek van Lente zongen we “Jozef en zijn grote broers”. Hierbij werden we enorm gesteund door de prachtige zang van Wikje en de begeleiding door Michiel op de gitaar.

Een kaartje als steuntje in de rug

Creatief aan de slag met een dromenboekje
Na de uitleg ging iedereen druk aan de slag. Er werden dromenboekjes gemaakt waar je je dromen in op kunt schrijven. De volgende keer gaan we kijken welke betekenis die kunnen hebben. Ook werd er in de keuken hard gewerkt met deeg. Er werden prachtige, overheerlijke broodjes gebakken. Daarnaast was er een groep die kaartjes maakte voor gevangenen die hun straf hebben uitgezeten en nu op de drempel staan om terug de maatschappij in te gaan. Het bleek nog niet zo gemakkelijk om er iets op te schrijven. Hoe vergevingsgezind zijn we eigenlijk en vinden wij wel echt dat iedereen een tweede kans verdient, zoals het thema van deze dag aangaf. Uiteindelijk hebben we toch een envelop vol met prachtig versierde kaarten met mooie teksten op kunnen sturen.

Heerlijke broodjes gemaakt door Baukje en haar bakker

Kan Jozef de schenker en de bakker duidelijkheid geven over hun dromen?
Hierna werd het verhaal verteld door Lex en uitgebeeld door Eline (bakker), Lente (schenker), Judith (farao), Arie-Pieter (Jozef) en Nine (soldaat).
Daarna was er een lunch met een lekkere soep van Jelle, broodjes van Baukje en haar bakkers en natuurlijk de tosti’s. Ook nu hielp iedereen weer met opruimen, zodat alles snel aan kant was.
Terugblik op Samen ontdekken op zondag 1 september 2024 met als thema: “van je familie moet je het hebben”.
Deze eerste Samen ontdekken van het nieuwe seizoen waren we buiten op het plein bij de Swoaistee. Het sloot zo mooi aan op de zomerweek van Overstag, die in de voorafgaande week ook hier georganiseerd. Daarbij was het prachtig weer! We troffen veel oude bekenden, maar er kwamen ook een paar nieuwe mensen een kijkje nemen. Na de koffie, thee, limonade, de heerlijke cake van Lente en het nodige bijpraten zijn we aan de slag gegaan. Maar eerst hebben we nog de twee jarigen toegezongen!
Het verhaal van Jozef met zijn dromen stond centraal. Hij was al het lievelingetje van zijn vader en vertelde daarnaast nog dat in zijn dromen zijn broers en vader voor hem bogen. Dat pikten die broers niet. Het thema was dan ook “van je familie moet je het hebben”. Er werd hard gewerkt aan de poppen voor de poppenkast en ook werd er een prachtige achtergrond bij gemaakt. In de beste families komen soms irritaties voor, dus het levend Mens-erger-je-niet paste daar helemaal bij. Ondertussen hadden we het erover hoe het in onze eigen families toegaat en ook wat onze dromen zijn.

mens-erger-je-niet

aan de slag voor de poppenkastpoppen

achtergrond bij het verhaal

aandachtig publiek en poppenkastspelers die een regie-aanwijzing krijgen
Na al deze activiteiten genoten we van de voorstelling van de poppenkast. Aan de hand van het verhaal dat Lex vertelde werd het uitgebeeld door de poppenkastspelers Nienke en Jelle.
Daarna was er een lunch met een lekkere soep van Dirk, broodjes en allerlei heerlijke hapjes.
Het opruimen was snel gebeurd, dus we konden op tijd naar huis en nog heerlijk genieten van deze laatste vakantiedag.
De emmer vol grote sappige handperen om mee te nemen was na afloop ook leeg 😉
De volgende Samen ontdekken is zondag 6 oktober, dan weer gewoon in Het Kompas en weer vanaf 11 uur. We gaan verder met het verhaal over Jozef.
Terugblik op Samen ontdekken op zondag 7 juli en 4 augustus 2024
Op 7 juli hebben we met elkaar nagedacht over de meerwaarde van samen optrekken, zoals ook de volgelingen van Jezus alles samen deden en deelden. Het thema was 1+1=3! Zo bleek je in dezelfde omstandigheden met hulp van anderen niets tekort te komen, maar zonder hulp te verhongeren. Want als je wilt eten en je kunt je eigen lepel niet in je mond krijgen, is er geen enkel probleem als een ander met hetzelfde euvel tegenover jou gaat zitten en jou te eten geeft en omgekeerd natuurlijk. Er werden ook heerlijke hapjes gemaakt voor elkaar en met elkaar muziek maken klinkt ook stukken beter als je samenwerkt 😉
Er was een weggeef-/ruiltafel waar allerlei dingen van eigenaar zijn gewisseld. Er is ook een groepsapp gemaakt met de naam 1+1=3! waar je om hulp of spullen kunt vragen of aanbieden. Daar zijn al hele mooie diensten aangeboden. Lijkt het je mooi om onderdeel te zijn van zo’n gemeenschap: kom dan vooral eens kijken op de eerste zondag van de maand.

samen muziek maken


samenwerken gaat zoveel beter

Zondag 4 augustus hebben een aantal mensen die niet op vakantie waren elkaar ontmoet bij de nieuwe speeltuin van Baken. Iedereen had zelf iets meegenomen, waaronder heerlijk zelfgebakken brood. Met een kleedje en de meegenomen spullen hadden we een heerlijke maaltijd om samen te delen en er was meer dan genoeg!
Terugblik op Samen ontdekken op zondag 2 juni 2024
Ben jij moedig? Durf jij het aan om op pad te gaan? Dat was het thema op zondag 2 juni. Na de koffie, thee en het lekkers dat gebakken was, zongen we met gitaarbegeleiding het lied ‘als je geen liefde hebt voor elkaar vallen de dromen in duigen’. Nienke legde vervolgens het thema en de activiteiten uit. We werden de wijk en de wereld in gestuurd om het goede leven te laten zien. Iets dat ook anderen weer kan inspireren. Zo ging een groep enthousiast de wijk in om vuil te prikken en zag de wijk er weer een stukje schoner uit. Sommigen knutselden een 7 helikopter met een boodschap die ze graag de wereld in stuurden. Boodschappen als ‘heb elkaar lief’, de wens van vrede en een warm gezin, en ‘ruim je rommel op’ werden gedeeld. Anderen gingen in gesprek over wat ze hebben geleerd en graag zouden willen doorgeven aan anderen.

zingen met gitaar

knutselen

hij doet het

in balans
In het verhaal werden we meegenomen naar een berg waar Jezus zijn leerlingen de wereld in stuurde. Ze moesten doorgeven wat ze zelf van hem hadden geleerd, bijvoorbeeld anderen liefhebben (net zoals jezelf) en dat je er mag zijn met al je gevoelens. Een grote opdracht om het goede leven te laten zien waar wel wat moed voor nodig is. Jezus bemoedigde de leerlingen dat hij met hen mee zou gaan zodat ze de opdracht kunnen uitvoeren. 8 Na het verhaal genoten we samen van al het lekkere eten dat er was en de gesprekken met elkaar. Ook werd er druk samengespeeld door de kinderen.
Bij het opruimen waren weer veel handen die het werk lichter maakten.

best spannend om op het podium het dansje op te voeren tijdens het verhaal
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 5 mei 2024
Deze keer waren de mensen van de gemeente Damsterboord bij ons te gast.
Het verhaal dat centraal stond ging over de leerlingen van Jezus die na een nacht vissen nog niets gevangen hadden en van een “vreemdeling” aan de oever de tip kregen om het net over de andere boeg uit te gooien. Ook ging het over Petrus die een tweede kans kreeg.
Na de koffie, thee, limonade en de heerlijke taart van Arie-Pieter werd iedereen welkom geheten door Annie. Chloë mocht een kaars aansteken als teken van licht en we zongen we het lied “Als je geen liefde hebt voor elkaar”. Omdat we elkaar niet zo goed kenden maakten we een kring en wierpen we elkaar een bol wol toe en noemden we daarbij onze naam. Aan het eind was zo een mooi net ontstaan. Alle activiteiten waar je uit kon kiezen hadden ook te maken met vissen.



Samen een net maken en kennismaken door elkaar een bol wol toe te gooien en je naam te noemen
Er werden prachtige vissen geknutseld, ook was er een groepje dat met elkaar een net knoopte en voor de jongsten was er een visspelletje waarbij het op behendigheid aan kwam. Dat viel nog niet mee. En je kon mee naar de vijver om daar met een schepnet te kijken wat er allemaal leeft in het water. Op het eerste oog was er niets te zien, maar toen er wat water in een glas was gegoten bleken er wel degelijk allerlei piepkleine beestjes in rond te zwemmen.
Daarna was het tijd voor het verhaal, Arie-Pieter nam ons als verteller hierin mee. Het geknoopte net en de geknutselde vissen kwamen hierbij goed van pas.




We zamelden deze keer ook een mooi geldbedrag in voor Exodus. Dit is een stichting die ex-gevangenen voorbereidt op terugkeer in de maatschappij.
Vanwege Bevrijdingsdag zongen we het volkslied, daarbij begeleidde Erwin ons op de piano!
Zoals altijd sloten we af met een lunch met een heerlijk kerrie-linzensoepje van Baukje. Inmiddels was het droog geworden en konden de kinderen lekker buiten spelen en konden anderen afruimen. Gelukkig stak iedereen de handen uit de mouwen en zo was de klus snel geklaard.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 7 april 2024
Het was inmiddels een week na Pasen. Centraal stond het verhaal van Tomas die niet aanwezig was geweest toen Jezus was verschenen aan zijn discipelen. Hij kan het ook niet zomaar geloven, hij wilde het eerst zien en voelen. We begonnen met bijpraten onder het genot van iets te drinken met wat lekkers erbij. Deze keer hadden Ingrid en Mayke voor heerlijke baksels gezorgd.
Nadat we allemaal waren voorzien vertelde Baukje wat de bedoeling was. We begonnen met een schimmenspel, waarbij we moesten raden van wie het silhouet was wat we zagen achter het laken. Je hoefde niet alles scherp te kunnen zien om te weten wie je zag.
Vervolgens gingen we in groepjes aan de slag. Er werden maskers gemaakt met 2 gezichten, aan de ene kant kon je een gezicht maken met bijvoorbeeld ongeloof, woede of verdriet en aan de andere kant een blij gezicht. Ook werden er goochelboekjes gemaakt, daarbij leek het alsof het plaatje wat je zag op wonderbaarlijke wijze verplaatst was.

goochelboekjes maken

maskers die een verschillend gevoel weergeven
Ook waren er krasplaten waar je plaatjes tevoorschijn kon toveren. En er werden gesprekken gevoerd aan de hand van schilderijen waarop Tomas was afgebeeld die de wonden echt wilde zien en voelen om het wonder van Pasen te geloven. Wij dachten dat we zelf ook vaak meer “bewijs” nodig hebben om iets te geloven.
Daarna was het alweer tijd voor het verhaal. Arie-Pieter nam ons als verteller mee in het verhaal. Zo hoorden wij hoe het Tomas vergaan was en dat er geen verwijten waren dat hij eerst twijfelde.
Zoals altijd sloten we af met een lunch waarbij de tosti’s niet ontbraken. Dirk had twee heerlijke soepjes gemaakt die gretig aftrek vonden: een zoete aardappel/wortelsoep en een soep die gevuld was met allerlei soorten bonen. Met vereende krachten werd er opgeruimd en afgewassen, zodat we daarna allemaal nog een hele middag hadden om van het mooie weer te genieten.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 3 maart 2024
Deze keer gingen we hard aan de slag om voorbereidingen te treffen voor een feestmaaltijd. Een groepje was druk bezig om servetten te vouwen om de tafel feestelijk te versieren. Anderen maakten onder leiding van Mayke heerlijke gevulde hapjes in bladerdeeg, de zogenaamde samosa’s. En het was heel druk bij het uitkiezen van feestkleren. Ook waren er mensen die een bon maakte waarmee ze iets aan iemand wilde geven (zonder iets terug te verwachten).
Het verhaal dat Jezus vertelt, over een heer die uitnodigingen had verstuurd voor een feestmaal, stond centraal. De gasten die hij had uitgenodigd melden zich één voor één af. De vraag is wat nu te doen, alles staat klaar. Hoe moeilijk is het om uit je eigen bubbel te stappen en anderen uit te nodigen, die normaal niet in jouw netwerk zitten. Daarom is er ook een groepje de straat op gegaan om mensen uit de wijk uit te nodigen voor de lunch. Hier werd door de meesten positief op gereageerd, men herkende het wel, dat opereren vanuit de eigen bubbel. Mensen vonden het een mooi idee maar voor nu kwam het niet goed uit.

welkom en uitleg

feestkleren passen

ook zij haakt af

de onverwacht genode gasten zijn wél blij
Het verhaal werd voorgelezen door Lex en tegelijkertijd uitgebeeld. Nadat ook nu een aantal mensen de uitnodiging afsloegen vanwege andere prioriteiten zat de tafel uiteindelijk wel vol. Degenen die onverwacht een uitnodiging hadden ontvangen waren er heel blij mee.
Hierna konden we allemaal aan tafel en genieten van de heerlijke lunch met de samosa’s die ondertussen klaar waren, soep van Jelle, salade van Baukje en Nienke, broodjes en zoals altijd de tosti’s.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 4 februari 2024
Het is gezellig druk op de bruiloft. Bij binnenkomst maken gasten een foto bij de photobooth. Gasten dragen prachtige corsages. Er wordt samen gedanst en de bruid en bruidegom beloven voor elkaar te zorgen. Het gebeurde allemaal tijdens Samen ontdekken op 4 februari. Samen waren we met Jezus op een bruiloft van dorpsgenoten. De voorbereidingen hebben we samen gedaan. Verschillende mensen gingen aan de slag met het maken van corsages. Anderen oefenden een dans en weer anderen deden een proeverij waarbij je de watersmaakjes moest raden. Anderen genoten van een natuurfilm waar de overvloed te zien is aan pracht in onze wereld. En verschillende kinderen waren fanatiek aan het spijkerpoepen in een wijnfles.

Dans oefenen

Corsages maken

Proeverij

Heerlijke koekjes
Het verhaal werd deze keer vertelt met een toneelstukje. We droegen de zelfgemaakte corsages en er werd samen gedanst. Maar dan lijkt het feest in het water te vallen. Op de bruiloft is de wijn op, een grote schande in de tijd van de Bijbel. De moeder van Jezus gaat naar Jezus toe om te vragen of hij het wil oplossen. Uiteindelijk verandert Jezus een grote hoeveelheid water in wijn en geeft hij een overvloed aan vreugde en blijdschap aan de bruid en bruidegom en de bruiloftsgasten. Jezus geeft nog betere wijn aan de gasten dan de bruidegom in huis had gehaald. Zo zorgt Jezus dat het feest niet in het water valt en laat hij zien dat hij blijdschap en vreugde wil geven aan mensen.
Bij een bruiloft wordt er ook samen gegeten. Bij binnenkomst waren er heerlijke cupcakes die versierd konden worden als taartjes. Lente had er een flink aantal gebakken. Aan het einde hebben we samen heerlijk geluncht met een oosterse linzensoep, gemaakt door Baukje. Uiteraard waren er ook weer tosti’s en broodjes.
Terugblik op Samen ontdekken van zondag 7 januari 2024
Met kerst hebben we de geboorte van het kindje Jezus gevierd, op 7 januari we hoe Jezus opgroeit. Het verhaal dat centraal staat gaat over Jozef en Maria die met Jezus naar Jeruzalem zijn geweest om het Paasfeest te vieren. Op de terugweg zijn ze Hem kwijt, ze moeten wel terug en vinden Hem in de tempel. Nadat we allemaal voorzien waren van koffie, thee, limonade en een nieuwjaarsrolletje legde Marjolijn uit wat er deze keer allemaal op het programma stond. We begonnen met 1 tegen (bijna) 100. Suze nam het op tegen ons allemaal en wist overal het goede antwoord op!
Vervolgens kon je kiezen uit verschillende activiteiten. Zo was er een hoek waar je een vlaggetjes kon versieren voor de feestelijke optocht naar Jeruzalem. Ook was er een tafel waar je met elkaar in gesprek kon en als het nodig was dingen op kon zoeken in een Bijbelse encyclopedie. Verder was er een speurtocht waar je met aanwijzingen de route kon volgen en onderweg een puzzel moest oplossen om het goede antwoord te vinden op de vraag waar Jezus uiteindelijk te vinden was.

1 tegen (bijna) 100

feestelijke vlaggetjes maken voor de optocht

speurtocht

viering met muzikale optocht
Daarna nam Arie-Pieter ons mee in het verhaal. We gingen in een vrolijke optocht, onder begeleiding van allerlei klanken van de muziekinstrumentjes, op weg naar Jeruzalem. Maar op de terugweg is het met die vrolijkheid gauw gedaan als blijkt dat Jezus onvindbaar is. Uiteindelijk vinden Jozef en Maria Hem in de tempel in Jeruzalem. Hij begrijpt niet dat zij niet wisten dat Hij daar zou zijn om meer te leren over de dingen van Zijn Vader. Daarna stond de lunch klaar met oa een heerlijke gevulde groentesoep van Lex en een soort poffert met krenten, rozijnen, dadels en vijgen van Baukje en natuurlijk tosti’s. Er werd flink gegeten en er was volop gelegenheid om elkaar te spreken. Mooi om te zien hoe we iedere keer weer nieuwe mensen in ons midden welkom mogen heten. Daarnaast is het ook fijn om te merken hoe we elkaar steeds beter mogen leren kennen nu we langer met elkaar optrekken. We genieten van de verbinding die er zo ontstaat en dat we als groep hechter worden in de wijk!
Na de lunch was alles snel opgeruimd doordat iedereen meehielp. We waren dan ook mooi op tijd klaar.